Върховният съд на Испания временно отложи намерението на правителството за

...
Върховният съд на Испания временно отложи намерението на правителството за
Коментари Харесай

Испанският съд отложи ексхумацията на Франко

Върховният съд на Испания краткотрайно отсрочи желанието на държавното управление за пренасяне на тленните остатъци на военачалник Франсиско Франко в по-малко помпозна гробница идната седмица, защото съдиите още не са се произнесли по обжалването на решението на държавното управление от потомците на диктатора, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Днешното решение е проваляне за Педро Санчес, социалистическият водач, който предишния месец завоюва нов мандат като министър председател на Испания.

Санчес искаше на 10 юни тленните остатъци на Франко да бъдат ексхумирани от обилния пантеон, в който са положени и да бъдат пренесено в публичното гробище "Пардо " в покрайнините на Мадрид, показва Агенция Франс Прес.

Но той срещна опозиция от потомците на диктатора и от абата на базиликата където е положено тялото на Франко през 1975 година

Според съдиите, в случай че останките на Франко бъдат върнати в мавзолея при положение на сполучливо обжалване, публичното доверие към националните институции може да бъде подкопано, отбелязва АП.

Още с идването си на власт през юни 2018 година социалистическото държавно управление на премиера Педро Санчес разгласи, че ще извади тленните остатъци на Франко от мемориалния комплекс Вайе де лос Каидос (Долината на падналите), намиращ се на 66 километра западно от Мадрид.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР