Върховният съд на Испания осъди на затвор девет каталунски сепаратисти

...
Върховният съд на Испания осъди на затвор девет каталунски сепаратисти
Коментари Харесай

Затвор за девет души, участвали в референдума за независимост на Каталуня през 2017 г.

Върховният съд на Испания осъди на затвор девет каталунски сепаратисти поради присъединяване им в референдума за самостоятелност на региона, иницииран през 2017г. П

Признатите за отговорни ще излежат присъди сред 9 и 13 години, написа Би Би Си. Трима други бяха приети за отговорни за гражданско непокорство. Те не получиха затвор. Всичките 12 политици и деятели отхвърлиха обвиняванията.

Привърженици на сепаратизма в Каталуня възнамеряваха всеобщо гражданско непокорство преди съдът да се произнесе.
Две години от несполучливия референдум за самостоятелност на Каталуния Голям митинг ще ознаменува събитието
Борбата за самостоятелност на най-богатата испанска област – Каталуня докара до една от тежките рецесии, през които страната е прекосявала за последните 40 година На 1 октомври 2017 беше иницииран референдум за самостоятелност, който Конституционалният съд на страната разгласи за противозаконен.

90% от гласувалите пожелаха Каталуня да се отдели от Испания. Въпреки това изборната интензивност беше единствено 43%. След това сепаратистите в каталунския парламент оповестиха самостоятелност на 27 октомври.

Решението провокира гнева на Мадрид. Управляващите разпуснаха районния парламент, като по този начин бяха свикани предварителни локални избори на 21 декември 2017г. Националистическите партии завоюваха вота.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР