Върховният съд на Испания осъди бивш свещеник на 30 години

...
Върховният съд на Испания осъди бивш свещеник на 30 години
Коментари Харесай

30 години затвор за испански свещеник заради сексуален тормоз на малолетни

Върховният съд на Испания осъди някогашен духовник на 30 години затвор за принуждение на седем малолетни в католически пансион преди съвсем десетилетие, когато е работил като техен преподавател.

В решението си съдът сподели, че свещеникът е употребявал позицията си, с цел да допира несвоевременно гениталиите на момчетата , да вземем за пример в басейн до момента в който се преструват, че играят, или в частни стаи под предлог за здравно лекуване, оповестява Ройтерс.

Съдът заключи, че " докосването явно е от полов темперамент " и подреди на наказания да заплати санкция от 52 920 евро и обезщетение от 2000 евро на всяка от жертвите.

Твърденията за корист с деца от страна на католическото духовенство и допустимо прикриване от църквата се появиха през последните месеци в Испания, години откакто сходни кавги раздрусаха други страни като Съединените щати, Ирландия и Франция.

Църковни чиновници не бяха открити за коментар и някогашният духовник отхвърли да е направил нещо непозволено в предишното.

Твърди се, че религиозният орган в централната провинция Сиудад Реал е лишил свещеника от ранга му през 2019 година и е докладвал за случая на прокурорите след вътрешно следствие на злоупотреби, осъществени, когато той е преподавал на младежи.

През декември вестник „ Ел Паис “ разгласява повече от 1200 хипотетични случая на тормоз от страна на духовенството в продължение на седем десетилетия, а Народното събрание по-късно натовари основния прокурор да ги проверява. Омбудсманът Анхел Габилондо сподели през днешния ден, че службата му към този момент е помогнала на 201 жертви през първите два месеца от следствието.

Испанската католическа черква разгласи при започване на 2022 година, че надълбоко съжалява за злоупотребите , ще сътрудничи на управляващите и ще обезпечи бистрота, помощ и компенсации за жертвите.

Ройтерс оповестява, че е почнало следствие в цялата епархия и се следи от частна адвокатска адвокатска фирма.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР