Върховният съд на Испания издаде днес европейска заповед за арест

...
Върховният съд на Испания издаде днес европейска заповед за арест
Коментари Харесай

Испания издаде европейска заповед за арест на Карлес Пучдемон

Върховният съд на Испания издаде през днешния ден европейска заповед за арест на името на каталонския водач Карлес Пучдемон, откакто по-рано денем призна за отговорни 12 някогашни каталунски политици по обвинявания в фракционизъм, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Пучдемон беше началник на районното държавно управление на Каталония по време на несполучливия опит през 2017 година за обособяване на региона от Испания. Понастоящем той живее в Белгия в самоналожено заточение. През юли м.г. испанският съд отдръпна настояването си за арест на Пучдемон, откакто Германия, където той беше арестуван, отхвърли да го екстрадира.

Сегашната европейска заповед за арест е за закононарушенията "подстрекателство към протест " и "разхищения ".

Протестиращи блокираха през днешния ден пет районни пътни артерии в Каталуния, оповестиха от каталунската пътна организация. Акцията бе подхваната в символ на митинг против произнесените през днешния ден присъди против водачите на придвижването за самостоятелност на Каталуния, съобщи Ройтерс.

Блокирани бяха и няколко улици в основния каталунски град Барселона, в това число елементи от основния бул. "Диагонал ", който пресича целия град, съобщи локалната полиция. Протести имаше и в още няколко огромни каталунски общини като Жирона и Лейда.

В региона на град Жирона, който е цитадела на сепаратистите, за малко бяха блокирани железопътни релси, написа в Туитър железопътният оператор "Родалиес ".
Говорител на полицията в Каталуния съобщи пред Ройтерс, че към този момент няма данни за съществени произшествия, само че отхвърли да даде детайлности.

Лидерът на самостоятелните управляващи в Каталуния Жоаким (Ким) Тора изиска прошка за наказаните през днешния ден от Върховния съд на Испания сепаратистки водачи. "Искаме независимост за политическите пандизчии, за изгнаниците, желаеме прошка за всички преследвани ", сподели Ким Тора в телевизионно послание.

Осъдените каталунски сепаратисти би трябвало да се съобразят с присъдите си, съобщи испанският министър председател Педро Санчес и прикани за разговор Каталуния.

Върховният съд на Испания осъди през днешния ден за противодържавна активност деветима политици и деятели на разнообразни периоди затвор - от 9 до 13 години, и наложи санкции на други трима по по-лекото обвиняване в непокорство.

Футболният клуб "Барселона " разкритикува решението на Върховния съд на Испания с думите, че "затворът не е решение ", съобщи Асошиейтед прес.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР