Върховният съд на Ирландия отвори пътя за провеждането на референдум

...
Върховният съд на Ирландия отвори пътя за провеждането на референдум
Коментари Харесай

Върховният съд в Ирландия откри пътя за референдум за абортите

Върховният съд на Ирландия отвори пътя за провеждането на референдум за абортите през май, съобщи " Ройтерс ". Съдът постанови, че неродените нямат лични конституционни права отвън правото на живот, предпазено в осмата корекция на конституцията.

През януари държавното управление предложи в края на май да се организира референдум за либерализиране на режима за абортите, като даде на гласоподавателите за пръв път от 35 години опция да трансформират едни от най-строгите в света закони по въпроса.

Преди да дефинира точната дефиниция и дата за референдума министър председателят Лео Варадкар съобщи, че е рационално да се изчака решението на Върховния съд по проблем, който страната апелира.

Първоначалното решение се отнасяше до случай на нигериец, който искаше да бъде анулирана заповед за депортирането му от 2008 година в произвеждане, инициирано осем години по-късно, на съображение, че партньорката му от Ирландия е била бременна по това време.

Върховният съд постанови, че неродените се употребяват с права, оттатък правото на живот, несъмнено в осмата корекция, която гласоподавателите ще бъдат запитани на референдума дали желаят да бъде анулирана. Държавата апелира решението, като съобщи, че единственото право на неродените е това да бъдат родени и всички останали конституционни права влизат в действие при раждането.

През 1983 година в конституцията на Ирландия - страна със мощни католически обичаи, бе призната корекция за цялостна възбрана на абортите. Тя бе леко смекчена през 2013 година, когато бе направено изключение, ако животът на майката е заплашен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР