Върховният съд на Индия ще обяви на 30 октомври решението

...
Върховният съд на Индия ще обяви на 30 октомври решението
Коментари Харесай

В Индия ще решават за ново разследване на убийството на Махатма Ганди

Върховният съд на Индия ще разгласи на 30 октомври решението си по петиция, с която се желае наново следствие на убийството на водача на индийското националноосвободително придвижване Махатма Ганди през януари 1948 година
 

Магистратите са упълномощили на известния юрист Амарендра Саран да изследва настояването, с цел да бъде взето експертно решение за ново следствие, заяви през вчерашния ден в. " Ейшън ейдж ", представен от ТАСС.
 
 Guliver/Getty Images

Петицията бе импортирана във Върховния съд от водача на група деятели Панкадж Пхаднис. Той твърди, че по Махатма е стреляно не три пъти , както се счита сега, а четири и таман четвъртият патрон, изстрелян от незнайно лице, е бил гибелен. Според Пхаднис в убийството на Ганди може да са забъркани английските секрети служби.
 
Авторите на петицията считат, че закононарушението не е било разследвано до дъно и същинският палач не е бил изправен пред съда.
 
 Guliver/Getty Images

Мохандас Карамчанд Ганди , наименуван от последователите си Махатма - " Велика душа ", водач на индийското националноосвободително придвижване, е погубен на 30 януари 1948 година - броени месеци откакто Индия става самостоятелна страна на 15 август 1947 година
 
Убиецът Натурам Годсе, член на радикална проиндуска формация, е арестуван и прави признания. Фанатиците не са дали прошка на Ганди проповедите за спокойно взаимно битие на изповядващите хиндуизма и исляма и упрекват Ганди в несъразмерна отзивчивост към мюсюлманите, прецизира ТАСС. Годсе и негов съизвършител са наказани и обесени през 1949 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР