Върховният съд на Индия реши, че хомосексуализмът вече не е

...
Върховният съд на Индия реши, че хомосексуализмът вече не е
Коментари Харесай

Индия декриминализира хомосексуализма

Върховният съд на Индия реши, че хомосексуализмът към този момент не е закононарушение във втората по население страна в света, съобщи Българска телеграфна агенция.

Това историческо решение поставя завършек на възбрана, въведена през XIX век, когато Индия е английска колония.

Най-висшата правосъдна инстанция на азиатската страна с население 1,25 милиарда реши, че член 377 от наказателния кодекс, забраняващ „ противните на естествения ред скотски връзки “, нарушава правата, дадени от индийската конституция.

Тази наредба " се бе трансформирала в оръжие за тормоз против ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални, транс- и интерсексуални) общността ", съобщи ръководителят на Върховния съд Дипак Мисра.

Според индийския углавен кодекс, датиращ от английската колониална ера, хомосексуализмът се санкционира с пожизнен затвор. На процедура обаче правосъдни каузи за хомосексуални връзки бяха необичайност.

Състав от петима съдии във Върховния съд изслуша през юли причините на жалбоподателите хомосексуалисти, измежду които няколко известни персони, искащи този член да бъде разгласен за противоконституционен.

По време на дебатите националистическото хиндуистко държавно управление на Нарендра Моди избра да не заема позиция по въпроса и го остави на преценката на правораздаването.

Така Индия става 124-ата страна в света, където хомосексуализмът не се счита за закононарушение, сочат данните на Международната асоциация на лесбийки, гейове, бисексуални, транс- и интерсексуални.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР