Върховният съд на Индия разреши пасивната евтаназия, информира Ройтерс.Хората имат

...
Върховният съд на Индия разреши пасивната евтаназия, информира Ройтерс.Хората имат
Коментари Харесай

Върховният съд на Индия разреши пасивната евтаназия

Върховният съд на Индия позволи пасивната евтаназия, осведоми " Ройтерс ".

Хората имат право да умират с достолепие, реши съдът по основен случай. Така в Индия ще се разрешава изключване на животоподдържащите системи на неизлечимо заболели или в кома.

Пасивната евтаназия ще се ползва единствено за неизлечимо болен пациент, за който няма вяра да се възвърне, взеха решение петима съдии.

Активната (пряка) евтаназия - медицински екип подхваща дейни дейности, целящи настъпване на гибелта, остава противозаконна в Индия.

Когато свещеният живот е погубен, разгласи съдът, управителен от основен арбитър Дипак Мисра, " не би трябвало ли да им се разреши да преминат през вратата и да посрещнат гибелта с достолепие? За някои даже гибелта може да бъде миг на празненство ".

Съдът също по този начин узаконява неизлечимо заболели да вземат решение против потреблението на животоподддържаши системи за удължение на живота им. Така лекарите и фамилиите на неизлечимо заболели няма да поемат отговорност.

Смъртта на 66-годишната здравна сестра Аруна Шанбаг през 2015 година, която изпадна допълнително от 40-годишна кома след полово нахлуване, предизвика народен спор за евтаназията в Индия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР