Върховният съд на Илинойс потвърди забраната на щата за полуавтоматични оръжия

...
Върховният съд на Илинойс потвърди забраната на щата за продажба
Коментари Харесай

Върховният съд на Илинойс потвърди забраната на щата за продажба или притежание на типа полуавтоматични оръжия, използвани при стотици масови убийства в национален мащаб.

< p>В решение 4-3 в петък Върховният съд установи, че Законът за защита на нашите общности не нарушава гаранцията на федералната конституция за еднаква защита на закона, нито забраната на конституцията на щата за специално законодателство.

The съдът също така постановява, че щатският представител Дан Колкинс, републиканец от Декейтър, и подобни на него собственици на оръжие, които заведоха делото, са се отказали по-рано от твърденията си, че законът нарушава Втората поправка за притежаване на огнестрелни оръжия и не могат да го повдигнат пред Върховния съд .

уби седем и рани десетки на Деня на независимостта през 2022 г. в предградието на Чикаго Хайланд Парк. Новият закон предизвика буря от критики от защитници на правата върху оръжията, включително окръжни шерифи, които бяха почти единодушни в подписването на изявление, че няма да прилагат ревностно закона.

Подкрепени от делото във Върховния съд на САЩ през 2022 г. че твърдо решените американци имат право да носят оръжия на обществени места за самозащита, Калкинс и други собственици на оръжие казват, че полуавтоматичната забрана явно нарушава правото на притежаване на оръжие. Но те също така твърдят, че това нарушава конституционното право на еднаква защита на закона и разпоредба на държавната конституция, забраняваща „специално законодателство“, когато е приложим „общ закон“. По-долна инстанция се съгласи през март.

Искът твърди, че законът е бил прилаган неравномерно, тъй като всеки, който е имал полуавтоматично оръжие на датата, на която законът е влязъл в сила, е могъл да го задържи, въпреки че е ограничен в продажбата или прехвърлянето му оръжия. Те трябва да регистрират оръжията си в щатската полиция на Илинойс до 1 януари 2024 г.

Забраната също така освобождава служителите на реда, включително пенсионираните, и военните на служба. Критиците твърдят, че много цивилни имат повече опит и обучение в боравене с полуавтоматични оръжия, отколкото служителите на реда.

Демократите, които контролират всички лостове на законодателната и изпълнителната власт на щата, също имат мнозинство 5-2 във Върховния щат Съд.

Няколко други съдебни дела срещу забраната, заведени във федералния съд, бяха обединени и очакват действие в апелативен съд. Възможно е действието на Върховния съд на Илинойс да отговори на въпросите, зададени във федералните запитвания.

През май Върховният съд на САЩ отхвърли искане за блокиране на забраната на Илинойс.

В изявление от петък , Прицър каза, че е „доволен“ от решението на Върховния съд на Илинойс.

„Това е разумен закон за реформа на оръжията, за да държи машините за масово убиване далеч от нашите улици и от нашите училища, молове, паркове, и места за поклонение", каза той. „Жителите на Илинойс заслужават да се чувстват сигурни във всяко кътче на нашия щат – независимо дали присъстват на парада на Четвърти юли или отиват на работа – и точно това постига Законът за защита на общностите на Илинойс. Това решение е победа за защитниците, оцелелите и семействата тъй като запазва това водещо в нацията законодателство за борба с насилието с оръжие и спасява безброй животи.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР