Върховният съд на Хонконг се произнесе в полза на признаването на еднополовите партньорства

...
Върховният съд на Хонконг постанови, че правителството трябва да предостави
Коментари Харесай

Върховният съд на Хонконг постанови, че правителството трябва да предостави рамка за признаване на еднополовите партньорства в забележителност решение за ЛГБТК+ общността в града

От КАНИС ЛЕУНГ, 5 септември 2023 г., 3:25 AMLGBTQ+ общност.

Решението не предоставя пълни брачни права на лица от един и същи пол двойки, но беше частична победа за видния продемократичен активист Джими Шам, който води петгодишна съдебна битка за признаването на еднополовите бракове, регистрирани в чужбина.

Шам се ожени за съпруга си в Ню Йорк през 2013 г. и твърди, че законите на Хонконг, които не признават чуждестранните еднополови бракове, нарушават конституционното право на равенство .

Застъпниците на равенството казаха, че решението е стъпка напред и ще има сериозни последици за живота на LGBTQ+ общността и репутацията на финансовия център като приобщаващо място за престой и работа .

Съдиите от висшия съд, с мнозинство, обявиха в писмено решение, че правителството нарушава положителното си задължение да създаде алтернативна рамка за правно признаване на еднополови партньорства, като регистрирани граждански партньорства или граждански съюзи.

„Липсата на правно признаване на връзката им е склонна да наруши и унижи личния им съвместен живот по начини, които представляват произволна намеса“, пише съдия Патрик Кийн.

Съдът спря декларацията си за две години, за да даде време на правителството да изпълни задължението си.

Но съдиите единодушно отхвърлиха последната жалба на Шам на други основания, свързани с еднополовите бракове и признаването на еднополовите съюзи в чужбина.

Понастоящем Хонконг признава еднополовите бракове само за определени цели като данъчно облагане, обезщетения за държавна служба и визи за зависими лица. Много от отстъпките на правителството бяха спечелени чрез правни предизвикателства през последните години и градът видя нарастващо обществено приемане на еднополовите бракове.

Проучванията показват, че 60% от респондентите са показали подкрепа за еднополовите бракове през 2023 г. спрямо 38% през 2013 г., според доклад, издаден от изследователи от Университета на Хонконг, Китайския университет в Хонконг и Юридическия факултет на Университета на Северна Каролина през май.

В предишно изслушване адвокатът на Шам Карън Монаган твърди, че липсата на еднополови бракове в Хонконг изпраща послание, че те са по-малко достойни за признание от хетеросексуалните бракове .

Джером Яу, съосновател на неправителствената организация Hong Kong Marriage Equality, каза, че решението изпраща ясен сигнал, че еднополовите връзки заслужават някаква форма на признание и че ще спомогне за подобряване на репутацията на Хонконг.

„Ние вярваме, че това решение ще допринесе много за привличането на млади таланти, идващи в Хонконг, за да работят и на живо“, каза той.

Жителят на Хонконг Травис Чоу, който има партньор от същия пол, каза, че се е чудил за бъдещето им, но присъдата го е накарала да се замисли сериозно относно опцията да остане в Хонконг в дългосрочен план.

„Това е абсолютно щастливо и окуражаващо“, каза той.

Решението на съда беше важна стъпка за равенството за ЛГБТК+ общността в Азия, каза ученият по джендър изследвания Суен Иу-тонг от Китайския университет. Суен обаче призна, че е разочарован, че съдът не признава еднополовите бракове.

Шам е в ареста, след като е обвинен по наложен от Пекин закон за националната сигурност след масови продемократични протести през 2019 г. Законът е използван за арестуване и заглушаване на много други продемократични активисти като част от репресиите срещу несъгласието в бившата британска колония.

Шам е бившият организатор на Фронта за граждански права на човека, който беше най-известен с организирането на годишния протестен марш на годишнината от предаването на Хонконг под китайско управление на 1 юли , 1997 г., от години.

Групата също така организира някои от най-големите политически протести, които разтърсиха града през 2019 г., но бяха разпуснати през 2021 г. под сянката на закона за сигурността.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР