Върховният съд на Франция отхвърли жалбата срещу забраната за носене на абая в училищата

...
Върховният административен съд на Франция потвърди правителствената забрана за носенето
Коментари Харесай

Върховният административен съд на Франция потвърди правителствената забрана за носенето на традиционна абая  – дълги и широки дрехи, носени от някои мюсюлмански жени – в държавните училища, като отхвърли жалбите че забраната е дискриминационна и може да подбуди омраза.

Държавният съвет, най-висшият съд на Франция за жалби срещу публични органи, заяви в четвъртък, че е отхвърлил искането за разпореждане срещу забраната.

Преди решението на съда в четвъртък Съветът на мюсюлманската вяра на Франция, създаден да представлява мюсюлманите пред правителството, предупреди, че забраната на дрехите може да създаде „повишен риск от дискриминация“ и каза, че обмисля да подаде собствена жалба в съда със Съвета.

Правителството на френския президент Еманюел Макрон обяви миналия месец, че забранява абая и камис – също дълга, широка дреха, носена от някои мюсюлмански мъже – в училищата, твърдейки, че облеклото нарушава правилата за секуларизма в образованието. Мюсюлманските забрадки вече са забранени на основание, че те представляват проява на религиозна принадлежност.

Действие за правата на мюсюлманите (ADM) – асоциация, представляваща мюсюлманите – подаде искането до Държавния съвет с искане за разпореждане срещу забраната, заявявайки, че е дискриминационна и може да подбужда омраза срещу мюсюлманите.


След като разгледа предложението, Държавният съвет в четвъртък отхвърли аргумента, като каза, че носенето на дрехите „следва логиката на религиозното утвърждаване“.

Забраната се основава на френското законодателство, което не позволява на никого да носи видими признаци на религиозна принадлежност в училищата, каза Съветът.

Правителствената забрана не е причинила, добави Съветът, „сериозна или очевидно незаконна вреда на зачитането на личния живот, свободата на религията, правото на образование, благосъстоянието на децата или принципа на недискриминация“.< /p>

Адвокатът на ADM Винсент Бренгарт твърди по време на съдебното заседание, че абаята трябва да се счита за традиционно облекло, а не за религиозно.

Той също обвини френското правителство, че търси политическа изгода със забраната.

„Много немотивирано решение след изслушване от близо два часа. Това решение, което просто одобрява позицията на правителството, не отговаря на предизвикателството“, написа Бренгарт по-късно в социалните медии.

Близо 300 ученички се противопоставиха на забраната и отказаха да свалят абаите си в първия ден от френската учебна година тази седмица. Повечето се съгласиха да сменят дрехите, но 67 отказаха и бяха изпратени у дома, каза министърът на образованието Габриел Атал.


В сряда учители и ученици във френска гимназия излязоха на стачка в знак на протест срещу забраната.

„Искаме да се дистанцираме от ислямофобската политика на правителството“, гласи изявление на протестната група в гимназията „Морис Утрило“ в Стейн, Сена Сен Дени, североизточно от Париж.

„Учениците трябва да бъдат добре дошли в гимназия Морис Утрило и не е нужно да проверяваме облеклото. Ние отказваме да стигматизираме учениците, които носят абая или камис“, каза групата.

През 2016 г. Държавният съвет отмени забраната за „буркини“ в курорт на Френската Ривиера, заявявайки, че не вижда никаква заплаха за обществения ред от дългите бански костюми, носени от някои мюсюлмански жени.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР