Върховният съд на Бразилия се произнесе в полза на правата на коренното население по дело за иск за земя

...
Върховният съд на Бразилия се произнесе в полза на правата
Коментари Харесай

Върховният съд на Бразилия се произнесе в полза на правата на коренното население в забележително дело, което претегля конституционността на установяването на срок за предявяване на искове към територията на предците.

Девет от 11-те съдии на съда гласуваха за отхвърляне на така наречения аргумент „марко темпорал“ или „времева рамка“, правна политика, подкрепяна от бизнеса и фермерите, които искат да използват местна земя.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента. Бразилският Лула възобновява създаването на местни резерватиБразилия: Нелегални златодобивчици са смъртоносно застреляни на местна територияКонгресът на Бразилия отслабва околната среда, Министерства на коренното населениекрай на списъка

“Marco temporal” щеше да принуди местните групи да докажат, че са били на въпросната земя през 1988 г., когато е ратифицирана настоящата конституция на Бразилия, за да предявят право върху територията.

Но този аргумент беше изправен пред широка критика от коренното население, правозащитни организации и дори експерти от ООН, които твърдяха, че може да „узакони кражбата на местни земи“.

Решението на Върховния съд от четвъртък беше обявено за победа за тези групи, някои от които отпразнуваха социалните медии.

„Велика победа след години на борба!“ пише правозащитната група Survival International на платформата X.

„Коренното население на Бразилия и техните съюзници по света празнуват историческа победа: геноцидният и катастрофален трик с ограничението във времето беше отхвърлен от Върховния съд!“

Активистката Селия Ксакриаба, член на народа Ксакриаба в Бразилия, също изрази радостта си от последиците от решението.

„Формира се мнозинство и „marco temporal“ е погребан!“ Xakriaba написа. „Победа за коренното население!“

„Дори Гилмар Мендес разбра, че трябва да гарантираме правата си“, добави тя, позовавайки се на съдия от Върховния съд, известен с противоречия.

Мендес преди това обоснова крайната дата за претенциите за земя на коренното население като средство за избягване на безкрайни дебати за територия. Но в крайна сметка той гласува с мнозинството в решението от четвъртък.

Решението на съда ще натежи тежко върху бъдещето на бразилския законопроект 490, законодателен акт, който има за цел да ограничи новите местни резервати, с подкрепата на селскостопанското лоби.

На 30 май долната камара на Конгреса одобри законопроекта с огромно мнозинство, с 283 гласа срещу 155, което предизвика протести, включително блокада на магистрала.

Сега законопроектът е изправен пред Сената на Бразилия, като гласуването му се очаква следващата седмица. Вече селскостопанската група в Конгреса опроверга решението на Върховния съд и обяви, че ще продължи с натискането на законопроект 490 за приемане.

„Искаме правна сигурност за селските производители. Върховният съд подклажда варварството в провинцията, пълна правна несигурност“, се казва в изявление на групата.

Според последното преброяване на населението в Бразилия живеят 1,6 милиона коренни жители, а земите на предците са съществена част от тяхната култура и поминък.

Но, както мнозинството от Върховния съд обясни в своето решение, много местни хора са били — и продължават да бъдат — насилствено изселени от тяхната територия от заселници и бизнес интереси.

Случаят произтича от едно такова разселване в щата Санта Катарина. Изтласкани от тютюнопроизводителите, членовете на народа Ксокленг се обърнаха към правителството на щата за помощ за възстановяване на земята им. Държавното правителство им беше отказало на основание, че не са били там през 1988 г.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР