Върховният съд на Бразилия отхвърли искането за освобождаване на бившия

...
Върховният съд на Бразилия отхвърли искането за освобождаване на бившия
Коментари Харесай

Засега бившият бразилски президент Лула да Силва остава в затвора

Върховният съд на Бразилия отхвърли настояването за освобождение на някогашния президент на страната Луис Игнасио Лула да Силва от пандиза, където излежава присъда за корупция. В същото време магистратите би трябвало да преценяват дали съдията по делото му е бил неутрален при отсъждането, съобщи БГНЕС.
С 3 против 2 гласа съдът гласоподава да отсрочи дебата дали сегашният министър на правораздаването Серджо Моро, а по времето на процеса против Да Силва арбитър, е бил неутрален, когато е наложил на Лула да Силва първата присъда през 2017 година и е отхвърли петиция, с която той е можело да излезе от пандиза. Причината за подозрението са изтекли от Telegram известия на Моро, които съществено очернят безпристрастността му. Той персонално е писал до прокурора по делото с указания, демонстрират известията, оповестени в бразилските медии в средата на месеца. А задържането на Да Силва в пандиза не му разреши да се бори за нов мандат, който можеше да завоюва, тъй като водеше в социологическите изследвания пред в последна сметка новоизбрания Жаир Болсонаро.
През януари 2018 година Лула да Силва беше наказан на 12 години отнемане от независимост по дело за корупция. Той стартира излежаването на присъдата си през април същата година. Малко по-късно, бразилските медии оповестиха, че Върховният съд е понижил наказването му, което ще разреши на да Силва да изиска по-лек режим и предварително освобождение до края на 2019 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР