Върховният съд на американския щат Алабама постанови, че замразените ембриони,

...
Върховният съд на американския щат Алабама постанови, че замразените ембриони,
Коментари Харесай

Американски щат постанови, че замразените ембриони са "деца"

Върховният съд на американския щат Алабама постанови, че замразените ембриони, основани в границите на лекуване на неплодородие, се смятат за деца по силата на щатското законодателство и затова са предмет на законодателството по отношение на непозволената гибел на малолетно дете.

В решението си висшият съд на Алабама показва, че щатският закон, признат през 1872 година, който разрешава на родителите да предявяват искове във връзка със гибелта на малолетно дете, " се ползва за всички неродени деца, без значение от тяхното местоположение ". Той също по този начин цитира терминологията против абортите в конституцията на щата като съществена за решението си.

Решението е взето след правосъдни каузи за непозволена гибел, заведени против клиника за оплождане от група пациенти на ин витро оплождане (IVF), чиито замразени ембриони са били инцидентно унищожени, когато са били изпуснати на пода в клиниката за оплождане през декември 2020 година

" Неродените деца са " деца " по смисъла на Закона, без изключение, учредено на стадий на развиване, физическо местонахождение или други спомагателни характерности ", написа арбитър Джей Мичъл.

Съдия Мичъл съобщи, че в предходно решение на съда е несъмнено, че убитите по време на бременност фетуси попадат под изискванията на Закона за непозволената гибел на малолетни в Алабама. Той добави, че " извънматочните [извън биологичната матка] деца " не могат да бъдат изключени от обсега на Закона.

Решението анулира предходно решение на по-нисша инстанция, която отхвърля исковете, защото съгласно нея замразените ембриони не дават отговор на естественото определение за дете.

Според ABC News пациентите, които са завели делата за непозволена гибел, са платили за криогенно заледяване на ембрионите си в клиника за оплождане в Алабама. През декември 2020 година различен пациент е получил достъп до оборудването за предпазване и е пуснал няколко ембриона на пода, " убивайки ги ", се споделя в решението.

Въпреки това съдията от Върховния съд на Алабама Грег Кук беше единственият несъгласен глас в състава от девет съдии. Той твърди, че не е в пълномощията на съда да " вдъхва живот " на действителен закон посредством " актуализирането или изменението му ".

Кук добави, че не може да се чака, че формулировката на закона от 1872 година обгръща по-съвременни разработки като замразени ембриони, и съобщи, че решението " съвсем несъмнено поставя завършек на основаването на замразени ембриони посредством ин витро оплождане в Алабама ".

Участниците в акцията " За избор " предизвестиха, че решението на съда в Алабама може да има национални последствия на фона на устрема на борците против абортите да разширят определението за човешки живот.

Според вестник " Вашингтон пост " от понеделник това е естествено продължение на похода към личността на плода ", съобщи Дана Съсман от групата с нестопанска цел за отбрана на правата на бременните. Тя добави, че решението ще бъде " мощно тревожно " за бранителите на репродуктивните права и грижите за абортите.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР