„Катастрофа с епични размери“: Либийският прокурор разследва смъртоносно срутване на язовирна стена

...
Върховният прокурор на Либия ще разследва срутването на два язовира
Коментари Харесай

Върховният прокурор на Либия ще разследва срутването на два язовира в източното пристанище Дерна, което изстреля бързо движеща се стена от вода, която уби хиляди хора и до голяма степен унищожи града.

Генералният прокурор ал-Седик ал-Сур каза пред репортери, че местните власти, предишните правителства и разпределението на средствата за поддръжка на язовирите ще бъдат проверени внимателно.

„Уверявам гражданите, че който и да е направил грешки или небрежност, прокурорите със сигурност ще предприемат твърди мерки, ще заведат наказателно дело срещу него и ще го изпратят на съд“, каза ал-Сур на пресконференция късно в петък.

Разследването беше обявено, тъй като спасителните екипи продължиха да търсят тела в опустошения град в събота, почти седмица след въздействието на бурята Даниел върху язовирите, която според служител на хуманитарната организация е убила повече от 11 000 души.

Съобщава се за противоречиви бройки на смъртните случаи, като официални лица в източната част на разделената страна дават различни оценки.

Световната здравна организация (СЗО) съобщи в събота, че „телата на 3958 души са открити и идентифицирани“, като още 9000 все още са в неизвестност. Той също така обяви, че 29 тона здравни доставки са пристигнали в източния либийски град Бенгази.

„Това е бедствие с епични размери“, каза Ахмед Зуитен, представител на СЗО в Либия. „Натъжени сме от неописуемата загуба на хиляди души.“

„Градът мирише на смърт“

Хуманитарните организации предупредиха, че следващите дни може да станат свидетели на разпространение на болестта, както и на сериозни трудности при предоставянето на помощ на нуждаещите се.

Ислямска помощ предупреди за „втора хуманитарна криза“ след наводнението, посочвайки „нарастващия риск от болести, пренасяни от водата, и недостиг на храна, подслон и лекарства“.

„Хиляди хора нямат къде да спят и нямат храна“, каза високопоставен служител Салах Абулгасем. „Градът мирише на смърт. Почти всеки е губил някого, когото познава.”

Хайдер ал-Сайх, ръководител на Либийския център за борба с болестите, каза в телевизионни коментари в събота, че най-малко 150 души са страдали от диария, след като са пили замърсена вода в Дерна. Той призова жителите да пият само бутилирана вода, която се доставя като част от усилията за оказване на помощ.


Каролайн Холт , директор по бедствия, климат и кризи в Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, отбеляза, че докато помощта е започнала да пристига, проблеми като неексплодирали противопехотни мини представляват заплаха за доставката.

„Получаването на тази помощ, разбира се, от летището до самата Дерна осигурява допълнително ниво на предизвикателство. Знаем, че пътищата са силно засегнати от това“, каза Холт пред Al Jazeera.

„Знаем, че ще има проблеми със сигурността... Тези противопехотни мини, които може би някога са били ясно картографирани, сега всичко това ще бъде нарушено. Това добавя допълнително ниво на рискове за сигурността както за населението в Дерна, така и за тези, които идват отвън.“

Критично пренебрегване

Не е ясно как ще бъде проведено разследване от прокурорите, тъй като Либия е разделена между две враждуващи администрации след подкрепения от НАТО бунт, който свали Муамар Кадафи през 2011 г.

Двете правителства са подкрепени от различни милиции и международни актьори. Липсата на силно централно правителство доведе до пренебрегването на жизненоважна инфраструктура.

В доклад на държавна одитна агенция през 2021 г. се казва, че двата язовира, построени през 70-те години на миналия век, не са били поддържани въпреки отпускането на повече от 2 милиона долара за тази цел през 2012 и 2013 г.

През 2007 г. с турска фирма, Arsel Construction Company Limited, беше сключен договор за извършване на поддръжка и изграждане на друг язовир между тях. Според уебсайта на фирмата тя е завършила тази работа през ноември 2012 г.

Ал-Сур призова жителите, които имат изчезнали роднини, да докладват на комисия по съдебна медицина, която работи по документирането и идентифицирането на извадените тела.

„Молим гражданите да съдействат и бързо да продължат към централата на комисията, за да можем да завършим работата възможно най-бързо“, каза той.

Бяха повдигнати въпроси дали големият брой жертви в Дерна е можел да бъде избегнат с по-добро управление.

„Човешка реакция“

Стефани Уилямс, американски дипломат и бивш пратеник на ООН в Либия, призова към глобална мобилизация за координиране на усилията за оказване на помощ след наводнението в публикация в социалните медии.

Тя предупреди за „предразположеността на хищническата управляваща класа на Либия да използва претекста за „суверенитет“ и „национална собственост“, за да управлява такъв процес самостоятелно и по начин, свързан с личен интерес“.

Холт каза, че е време съперничещите фракции да „загърбят политическите различия“ и отбеляза, че вече има признаци това да се случва на място.

„Чуваме много вълнуващи истории за обединяване на изток и запад – хора буквално идват от запад, за да се опитат да подкрепят. Това е много човешка реакция“, каза тя.

ИНТЕРАКТИВНО - Derna Libya storm daniel-1694531291

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР