Върховният представител по външните работи на ЕС Борел предупреди президента

...
Върховният представител по външните работи на ЕС Борел предупреди президента
Коментари Харесай

ЕС срещу Тръмп: Не можеш да каниш еднолично Русия на Г-7

Върховният представител по външните работи на Европейски Съюз Борел предизвести президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, че няма пълномощията да трансформира формата на срещата на върха на Г-7, откакто американският водач съобщи, че желае да предложения още няколко страни, в това число Русия.
Русия беше изключена от клуба на водещите индустриални страни в света през 2014 година, откакто анексира Крим от Украйна, само че Тръмп съобщи, че актуалните правила са остарели.
Лидерите на групата на седемте - Съединени американски щати, Англия, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония - бяха планувани да се срещнат на видеоконференция този месец, само че Тръмп сподели в събота, че възнамерява да организира персонална среща на върха по-късно, евентуално през септември.
Определяйки актуалната група от страни като " доста остаряла ", американският водач също съобщи, че възнамерява да предложения други страни, в това число Русия, да се причислят към срещата. 
Но висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел съобщи, че Русия не е трансформирала политическия си курс от 2014 година насам и не би трябвало да бъде одобрявана още веднъж. Канадският министър председател Джъстин Трюдо също отхвърли концепцията Владимир Путин да бъде поканен за присъединяване във форума, базирайки се на " продължаващото му пренебрежение към интернационалните правила и правила ".
По-късно индийското държавно управление съобщи, че Тръмп е поканил и премиера Нарендра Моди да участва на срещата на върха на Г-7. Тръмп и Моди разговаряха по телефона във вторник, а американският президент " изрази желанието си да разшири обсега на групиата отвън съществуващото участие, с цел да включи и други значими страни, в това число Индия ", се споделя в изказване на кабинета в Делхи. Моди похвали Тръмп " за неговия изобретателен и предвидлив метод, признавайки обстоятелството, че подобен уголемен конгрес ще бъде в сходство с нововъзникващите действителности в света след пандемията от COVID-19 ", се прибавя в изказването.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР