Върховният представител по външна политика на ЕС Жозеп Борел призова

...
Върховният представител по външна политика на ЕС Жозеп Борел призова
Коментари Харесай

Брюксел размаха пръст на Анкара заради плановете и да дупчи за нефт и газ в чужди води


Върховният представител по външна политика на Европейски Съюз Жозеп Борел прикани Анкара да зачита суверенитета на Гърция и Кипър, до момента в който Турция се пробва да разшири въздействието си в Източното Средиземноморие.

Изказването му е в отговор на проектите на Турция да стартира изследване за въглеводороди наоколо до гръцки острови. Европейският посланик съобщи, че Европейски Съюз поддържа „ непосредствен контакт “ с Атина и Никозия и следи развиването на обстановката, написа „ Катимерини “, съобщи БГНЕС.

Европейският съюз приканва Турция да спре сондажните работи в регионите на изключителна икономическа зона или териториалните води на Кипър и Гърция.

Съветът по външни работи към този момент е изпратил „ мощно обръщение “ до Анкара по този въпрос.

Според Борел, нарушаванията на Турция са въпрос от „ извънредно значение “ във връзка с договарянията за участие в Анкара в Европейски Съюз.

Неговите мнения съответстваха с дипломатическата совалка, която Атина предприе за активизиране на непрекъснатите членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, Европейски Съюз и НАТО за оказване на напън върху Анкара след публикуването в турския държавен вестник на карта, включваща региони на гръцкия континентален шелф, за които турската петролна корпорация (TPAO) е подала заявление за разрешителни за изследване.

Въпреки това турското външно министерство съобщи, че Анкара ще продължи обикновено своите действия, заявявайки, че регионите до шест морски благи от Родос, Касос, Карпатос и Крит са част от континенталния шелф на Турция.

Междувременно Съветът за национална сигурност на Турция разгласи, че страната „ без какъвто и да е компромис “ ще продължи да пази правата си в Източното Средиземноморие. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР