Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността

...
Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността
Коментари Харесай

ЕС се изказа за Източен Ерусалим като столица на бъдеща палестинска държава


Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини и палестинския президент Махмуд Абас

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини увери на среща в Брюксел в понеделник палестинския президент Махмуд Абас, че Европейски Съюз поддържа неговите упоритости Източен Ерусалим да стане столица на бъдещата палестинска страна, съобщи Ройтерс.

По-същото време американският вицепрезидент Майк Пенс стартира визитата си в Израел със среща с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, на който сподели, че за него е чест " да бъде в израелската столица Ерусалим ", съобщи Асошиейтед прес.

В Брюксел Абас прикани 28-те страни от Европейски Съюз да признаят неотложно страната Палестина. Той увери, че това няма да попречи на договарянията с Израел за намиране на спокойно решение за спора.

" Ние в действителност считаме Европейския съюз за същински сътрудник и другар и по тази причина призоваваме страните членки да признаят бързо страната Палестина ", съобщи палестинският президент, представен от Франс прес.

" Ние сме подготвени да изпълняваме съглашението, подписано с Израел. Но призоваваме и Израел да го извършва, тъй като не може единствено една страна да прави това ", добави той.

Могерини съобщи, че единствено спазването на правилото две страни със столица в Ерусалим ще разреши намирането на решение на близкоизточния спор, до което може да се стигне посредством директни договаряния.

Шефката на европейската дипломация прикани всички забъркани в процеса да приказват и работят рационално и с възприятие за отговорност. Забележката наподобява засяга решението на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, отбелязва Ройтерс.

Абас не загатна решението на Тръмп, нито мненията по въпроса, направени от вицепрезидента на Съединени американски щати Майк Пенс по време на обиколката му в Близкия изток.

След срещата с израелския министър председател Нетаняху в границите на Съвет " Външни работи " през декември 2017 година, през днешния ден министрите на външните работи на страните в Европейски Съюз организираха работен обяд с палестинския президент Махмуд Абас. Потвърдена бе позицията на Европейски Съюз, че решение на спора би трябвало да се търси на основата на две страни, както и че въпросът за статута на Йерусалим би трябвало да се реши в директни договаряния сред страните.

В съвещанието взе участие и заместител министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева. Водеща тематика в дневния ред на първите дипломати на 28-те бе близкоизточният кротичък развой и ролята на Европейски Съюз в поддръжка на възобновяването му.

" Смятаме, че е извънредно значимо Европейски Съюз да има обединен метод по отношение на Близкоизточния кротичък развой - акцентира министър Захариева по време на разискването. - Европейски Съюз следва да играе дейна роля, в това число и в процеса на вътрешнопалестинското помиряване. "

" Нашето обръщение към президента Абас е, че напъните би трябвало да се насочат към понижаване на напрежението и стимулиране на договарянията ", сподели Захариева.

Посолството на Съединени американски щати в Израел ще се реалокира в Ерусалим до края на 2019 година

Посолството на Съединени американски щати в Израел ще се реалокира в Ерусалим до края на 2019 година, съобщи американският вицепрезидент Майк Пенс в тирада в израелския парламент в понеделник.

Миналия месец президентът Доналд Тръмп призна Ерусалим като столица на Израел и съобщи, че ще реалокира посолството на Съединени американски щати там, разгневявайки арабските страни в района и палестинците, които желаят Източен Ерусалим за столица на своя бъдеща страна.

" В идващите седмици нашата администрация ще придвижи проекта си за разкриване на посолство на Съединени американски щати в Ерусалим. Това посолство ще стартира работа преди края на идната година. Ерусалим е столица на Израел и президентът Тръмп е упълномощил на Държавния департамент неотложно да стартира подготовка за преместването на посолството на Съединени американски щати от Тел Авив в Ерусалим ", съобщи Пенс.

Речта му прекратена за малко в самото й начало от израелски арабски депутати, които издигнаха табели с надписи на арабски и британски " Ерусалим е столица на Палестина " и бяха отстранени от съвещанието.

В отговор на речта на Пенс представителят на палестинския президент Махмуд Абас Набил Абу Рудейна съобщи, че в случай че Съединени американски щати желаят да играят посредническа роля в мирния развой, те би трябвало да са обективен медиатор и да се преценяват с интернационалните резолюции.

Пенс, който е християнин евангелист, съпостави еврейската история от древен времена с европейските заселници пуритани, които са основали Съединени американски щати. Той бе приветстван с многократни овации от израелските депутати по време на речта си.

Пенс означи, че през май Израел ще означи 70 години от основаването си и произнесе на иврит еврейска благодарствена молитва.

В приветствието си към Пенс в Народното събрание израелският министър председател Бенямин Нетаняху уточни, че Израел и Съединени американски щати " дружно се стремят да реализират същински мир, дълготраен мир, мир с всичките ни съседи, в това число палестинците ". Той повтори настояването си палестинците да признаят " правото на еврейския народ на своя национална страна на своя земя, на земята на Израел ". Палестинците отхвърлят такова признание с аргумента, че то би било в ущърб на арабското малцинство в Израел, отбелязва Ройтерс.

Европейски Съюз и САШ на противоположни позиции и за Иран

Майк Пенс съобщи, че Съединени американски щати повече няма да утвърждават, че Иран съблюдава нуклеарното съглашение с огромните сили, съобщи ДПА.

" Иранското нуклеарно съглашение е пагубно и Съединени американски щати повече няма да утвърждават това зле направено съглашение ", сподели Пенс.

" Както президентът Тръмп ясно даде да се разбере, това е последният път. Ако иранското нуклеарно съглашение не бъде поправено, президентът Тръмп съобщи, че Съединени американски щати неотложно ще се отдръпват от него ", добави Пенс.

Той съобщи, че администрацията на Тръмп " е решена да приложи ефикасни и трайни ограничавания върху нуклеарната и ракетната стратегия на Иран ", съобщи Асошиейтед прес.

В това време първите дипломати на Европейски Съюз още веднъж потвърдиха позицията на Съюза в поддръжка на съглашението по нуклеарната стратегия на Иран.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР