Върховният представител на Европейския съюз по външните работи и политиката

...
Върховният представител на Европейския съюз по външните работи и политиката
Коментари Харесай

Израел обвини ЕС, че с парите си подкрепя тероризма

Върховният представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини дефинира обвиняванията на Израел, че общността поддържа свързани с тероризма организации като " безпочвени и неприемливи ". Тя уточни това в писмо до израелския министър по стратегическите въпроси Гилад Ердан, изпратено на 5 юли, съобщи ДПА.

В отчет на Ердан, изпратен на Могерини през май, се споделя, че над 5 млн. евро от фондовете на Европейски Съюз са били изпратени на 13 организации, които или имат връзки с терористични организации, или поддържат протеста на Израел.

Могерини означи, че " неразбираемите и недоказани обвинявания " единствено " подхранват акции за дезинформация ".

Що се отнася до протеста на Израел, тя сподели, че фондовете на общността не се употребяват за такава цел, въпреки да означи, че някои неправителствени организации може да са свързани с интернационалното придвижване за протест на Израел, известно като Движение " Бойкот, отнемане от права, наказания " (на англ. Boycott, Divestment, Sanctions (BDS).

" Само тъй като организация или обособен човек е обвързван с придвижването BDS, това не значи, че тази организация е обвързвана с подбуждането на противозаконни дейности, нито че тя става несъответствуваща за финансиране от Европейски Съюз ", написа Могерини.

BDS се стреми към стопански и културен протест на " целия режим на подтисничество " на Израел в името на човешките права на палестинците. Израел упреква придвижването в антисемитизъм и опит за унищожаване на еврейското болшинство в страната като се предизвиква завръщането на палестински бежанци.

В текст във " Facebook " Ердан назова писмото на Могерини " неуместно опрощение ". Той уточни, че фондовете на Европейски Съюз, даже да са избрани за други действия, може в края на краищата да предизвикват протеста на Израел. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР