Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността

...
Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността
Коментари Харесай

Еврокомисията призова страните членки да започнат преговори със Скопие и Тирана

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини и комисарят по разширението Йоханес Хан приканиха през днешния ден страните членки да стартират допустимо най-бързо договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания. Двамата споделиха това в Люксембурт преди началото на днешния съвет на министрите на външните работи от Европейски Съюз, в който взе участие и министър Екатерина Захариева.

Могерини напомни, че през днешния ден се навършва една година от подписването на Преспанския контракт сред Северна Македония и Гърция. Тя прикани страните членки да отдадат самопризнание на стъпките, подхванати от балканските страни.

Утре министрите от Европейски Съюз би трябвало да решат дали да стартират договаряния за присъединение към Европейски Съюз със Скопие и Тирана. Няколко страни, измежду които Германия, Франция и Холандия, към този момент оповестиха, че няма да поддържат започването на договаряния. Очаква се окончателното решение да бъде взето през септември, когато е евентуално двете страни да бъдат разграничени по пътя си към Европейски Съюз и да се взема решение за всяка поотделно.
 Северна Македония без дата за договаряния за присъединение към Европейски Съюз това лято Северна Македония без дата за договаряния за присъединение към Европейски Съюз това лято
Македония няма да получи дата за договаряния с Европейски Съюз през това лято, осведоми министър председателят на страната Зоран Заев след срещата с немския канцлер Ангела Ме...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР