Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел е

...
Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел е
Коментари Харесай

Борел очаква Унгария да деблокира военната помощ за Украйна

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел е сигурен, че Унгария ще отстъпи и военната помощ за Украйна ще бъде деблокирана.

Борел изрази упованията си преди началото на Съвет „ Външни работи (отбрана) “ в Брюксел. В него вземат участие министрите на защитата на страните членки. От българска страна обаче взе участие посланик от непрекъснатото посланичество в Европейски Съюз. В съвещанието ще взе участие и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„ Не можем да блокираме военната помощ “, безапелационен бе Борел.

Унгария упорства банка ОТП да бъде извадена от черния украински лист на поддръжниците на войната. ОТП има българската банка ДСК.

Спор по въпроса е имало и през вчерашния ден на срещата на външните министри в Брюксел, написа „ Политико “. Унгарският първи посланик Петер Сиярто удостоверил позицията на страната си. Германската му колежка Аналена Бербок цитирала информация, че ОТП поддържа съветската окупация на Донецка и Луганска области в Украйна и дава лесни заеми на съветски бойци. Това настояват пред изданието дипломатически източници. Сиярто отхвърлил обвиняванията и цитирал изказване на украинския клон на ОТП от началото на месеца, в което се показва поддръжка за идеята на Киев.

„ След срещата ще ви дам съответни данни за двете писти, които са под моя отговорност. Мисля, че ще мога да ви оповестя положителни вести. Нещата се движат и реализираме резултати ”, сподели Жозеп Борел.

Става дума за срочна доставка на оръжия и муниции от личните ресурси на страните членки и за взаимни поръчки на на муниции под егидата на Европейската организация по защита (ОАЕ). Засега в поръчките не са се присъединили единствено България, Дания и Ирландия.

Вчера Борел съобщи, че е призовал външните министри от Европейски Съюз взаимните поръчки и доставките да бъдат ускорени. Клуб Z попита дали той е отправил специфични послания към представителите на трите към момента неучастващи страни.

„ Призивът на висшия представител бе към всички външни министри от Европейски Съюз, чиито страни могат или са в положение да обезпечат нужните муниции и до момента не са създали задоволително “, дадоха отговор на въпроса ни от Европейската работа за външна активност (ЕСВД).
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР