Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп

...
Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп
Коментари Харесай

Борел към Израел: Един ужас не оправдава друг ужас

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел прикани Израел да не бъде обсебван от гнева в отговора си на офанзивата на радикалното палестинско придвижване Хамас предишния месец, заявявайки, че " един смут не оправдава различен ", съобщи Ройтерс.

Топдипломатът на Европейски Съюз направи изказването при посещаване в Израел, където даде взаимна конференция с израелския външен министър Ели Коен. Двамата приказваха, откакто посетиха кибуца Беери, една от задачите на изненадващата офанзива на Хамас на 7 октомври.

" Разбирам вашия яд, само че може ли да ви помоля да не бъдете обсебвани от този яд. Мисля, че може да чуете това от най-хубавите другари на Израел ", сподели Борел. В изказването си в постройката на локалния общински съвет, близо до кибуца Беери, Борел акцентира солидарността на Европейския съюз с Израел и поддръжката за правото на страната на самоотбрана в духа на интернационалното право.

" Едно е обаче да защитаваш Израел, а друго – да се погрижиш за хората в потребност ", добави той. " Ето за какво Европейският съюз, като застъпва правото на самоотбрана на Израел, по едно и също време с това моли за филантропично подпомагане, за храна, вода, гориво, отбрана (на хората в Ивицата Газа) ", съобщи Жозеп Борел.

Междувременно Организация на обединените нации търси метод да изтегля болничното заведение " Аш Шифа " в град Газа, само че опциите са лимитирани от ограничения за сигурност и организационни спънки, сподели за Ройтерс почитан чиновник на Световната здравна организация. Eдин от проблемите е дефицитът на гориво за колите за спешна помощ на " Червения полумесец ", които изтеглят пациенти, сподели за Ройтерс шефът на районната работа за незабавна помощ за Близкия изток към СЗО Рик Бренан.

Източник: Българска телеграфна агенция

СНимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР