Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп

...
Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп
Коментари Харесай

Борел свиква среща между Курти и Вучич в Брюксел

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел е свикал спешна среща сред премиера на Косово Албин Курти и президента на Сърбия Александър Вучич, заяви представителят на Европейската работа за външна политика Петер Стано. Борел също удостовери, че Съюзът е минал в режим на ръководство на рецесии предвид на последната ескалация сред двете прилежащи страни, последвала ареста на трима косовски служители на реда.

 
Ние сме в стеснен контакт с командването на КФОР и с двете страни, с цел да забележим какво се е случило с ареста на тримата косовски служители на реда. Междувременно приканване за успокоение на място и виждайки, че обстановката се утежнява всеки ден, още веднъж сме в режим на ръководство на рецесии. Ще се обадя и на двете страни и ще свикам среща на двамата президенти в Брюксел идната седмица.
Жозеп Борел – висш представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността 

Междувременно тримата задържани от сръбската полиция в Мердаре косовски служители на реда са били освободени от ареста, оповестиха косовски медии. Те бяха арестувани от 13 юни.

Напрежението сред Белград и Прищина внезапно се усили в последните седмици и провокира опасения от допустимо експлоадиране на принуждение.

Отношенията се изостриха изключително след ареста на трима косовски спецполицаи от сръбски жандармеристи в региона на общата граница. Косовският министър председател Курти упрекна Сърбия в експанзия, тъй като съгласно него случаят е станал на косовска територия, само че сръбският президент Вучич твърди, че косовските служители на реда са навлезли надълбоко на територията на Сърбия и настоя интернационалната общественост да попречи на Курти да разпали война на Балканите.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР