Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп

...
Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп
Коментари Харесай

ЕС ще доставя оръжия за Африка по украинската схема

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че Европейски Съюз има намерение да употребява опита от доставките на оръжия за Украйна и в Африка, оповестиха локални медии. Говорейки на интернационалния спорен конгрес „ Шуман “ за партньорствата в сигурността, Борел сподели, че сътрудниците от Европейски Съюз се интересуват „ от поддръжката с оръжия “. „ Това, което направихме за Украйна, може и ще бъде направено за другите “, акцентира шефът на европейската дипломация.

Според него, преди всичко, Нигер и Сомалия ще получат поддръжка, а решенията за тези страни ще бъдат утвърдени в близко бъдеще. Борел също по този начин призна несполучливите задачи на Европейски Съюз в Африка - вследствие на неналичието на задоволителна поддръжка по този въпрос Централноафриканската република и Мали не получиха оръжия от европейските сътрудници. Върховният комисар прикани да се поправят методите на работа на Европейски Съюз в тази посока.

Европейският съюз употребява междуправителствения Европейски фонд за мир от 2022 година за финансиране на доставките на оръжия за Украйна. Изпращането на оръжия в Украйна благодарение на фонда беше първият опит на Европейски Съюз в тази посока.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР