Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп

...
Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп
Коментари Харесай

Жозеп Борел: Китай стана по-мощен, но и донякъде самотен

Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи Жозеп Борел съобщи в петък, че Китай "несъмнено е станал по-мощен, само че и ненапълно уединен ", защото се насочи към статута на световна суперсила, оповестява БНР.

От друга страна, Съединени американски щати и Европа са "политически братовчеди ", които споделят ангажимент за политически плурализъм, права на личността, независимост на медиите, инспекции и салда, до момента в който Пекин не отстоява тези правила, изключително във връзка с Хонконг и Синдзян (Синдзян-уйгурския самостоятелен регион), означи той в собствен блог пост в петък на тематика: "Китай, Съединени американски щати и нас ".

"Въпреки че някои решения, взети от Вашингтон, имат едностранно естество, без да се съветват с Европейски Съюз и от време на време са нездравословни всъщност за ползите на Европейския съюз, европейските водачи са съгласни със Съединени американски щати по доста въпроси по отношение на Китай ", уточни Борел.

Китай чества завършването на конкурираща навигационна система

"Всеки ден следим задълбочаване на напрежението сред Съединени американски щати и Китай със конфликти по разнообразни въпроси. Позициите се втвърдяват както във Вашингтон, по този начин и в Пекин ", означи европейският висш представител.

Жозеп Борел твърди, че "това стратегическо съревнование сред Съединени американски щати и Китай евентуално ще бъде преобладаващия организиращ принцип за световната политика, без значение кой печели идващите президентски избори в Съединени американски щати ".

"В този подтекст би трябвало да сдържаме нервите си и да построяваме личен метод на Европейски Съюз ", заключи Борел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР