Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и

...
Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и
Коментари Харесай

Могерини: Очаквам през юни да започнем преговори за влизане в ЕС със Северна Македония и Албания

Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини съобщи, че чака през юни Северна Македония и Албания да стартират договаряния за присъединение към Европейския съюз, заяви Танюг.

По време на пленарно съвещание на комисията за външни работи на Европейския парламент тя съобщи, че " Балканите са в Европа " и чака, че през юни Северна Македония и Албания ще стартират присъединителни договаряния с Европейски Съюз, предава Българска телеграфна агенция.

" Когато погледнете картата на Европа, ще видите, че Балканите са в Европа. Аз не бих желала да употребявам термина разширение, а по-скоро сливане на Балканите с Европа ", посочи Могерини, която още веднъж похвали съглашението от Преспа сред Гърция и Северна Македония.

На съвещанието на Европейския съвет през юни предходната година бе взето решение датата за начало на договаряния със Северна Македония и Албания да бъде избрана след една година, т.е. на срещата през юни тази година.

Държавите-членки на Европейския съюз нямат единно мнение по този въпрос, до момента в който някои европейски публични лица считат, че отлагането на началото на договаряния, изключително със Северна Македония след подписването на съглашението от Преспа, ще повлияе отрицателно на процеса промени в тази страна.

Датата за начало на договаряния и на Албания с Европейски Съюз не е известна, имайки поради политическата неустойчивост, пред която е изправена тази страна през последните няколко месеца, напускането на Народното събрание от страна на опозицията и недоволството на съседи като Гърция, когато става дума за правата на малцинствата в тази страна.

Европейският комисар за разширението Йоханес Хан съобщи наскоро, че отлагането и забавянето на процеса на консолидиране на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз ще се отнася единствено за страни, които не споделят същите полезности с страните от Европейски Съюз и които желаят да усилят своето въздействие в този район.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР