Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и

...
Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и
Коментари Харесай

Федерика Могерини: Двама служители на Европейския съюз са убити в Мали

Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика могерини удостовери, че двама цивилни са убити при офанзива в туристически курорт в Мали, съобщи Агенция Франс Прес, представена от организация „ Фокус”.

„ За страдание мога да потвърдя, че е имало две жертви от нашите сътрудници от Европейския съюз, малийска жена и португалски мъж “, сподели Могерини след среща на външните министри на Европейски Съюз в Люксембург.

Тя съобщи, че убийството на двамата европейски чиновници демонстрира какъв брой мощни са връзките на Европейски Съюз с Мали.

Европейския съюз поддържа задача от задгранични съветници, които образоват Въоръжените сили на Мали. Освен това Брюксел има и делегация в Бамако.

Правителството на Мали съобщи, че четиримата нападатели са убити, а 36 заложници са освободени.

Още 5 екстремисти са арестувани след нападението покрай Бамоко.

Обстановката в някогашната френска колония се утежнява последователно в последните години, откакто през 2013 година френски сили се намесиха и изтласкаха ислямистките и туарегски бунтовници, завладяли територии в Северно Мали. В страната към момента са ситуирани френски военни елементи, както и 10 хиляди умиротворители на Организация на обединените нации.

Мали е в изключително състояние от ноември 2015 година насам, когато нападатели взеха заложници в хотел „ Радисън Блу “ в Бамако. Загинаха 20 души. Извънредното състояние беше удължено с шест месеца този април.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР