Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика

...
Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика
Коментари Харесай

Федерика Могерини поиска разследване на смъртта на Джамал Хашоги

Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи Федерика Могерини изиска подробно, правдиво и транспарантно следствие на събитията към гибелта на саудитския публицист Джамал Хашоги, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Новата информация за гибелта на Хашоги е извънредно притеснителна, " в това число шокиращото нарушаване на Виенската спогодба за консулските връзки от 1963 година ", се споделя в оповестено през вчерашния ден изказване на Могерини. " Европейски Съюз, също като своите сътрудници, упорства, че е належащо подробно, правдиво и транспарантно следствие, което да проясни събитията към гибелта и да подсигурява, че виновните за нея ще бъдат осъдени ", акцентира ръководителката на европейската дипломация.
Джамал Хашоги е умрял в саудитското консулство в Истанбул след сборичкване Саудитска Арабия уволни консултант в кралския двор и зам.-ръководителя на разузнаването след случая
Могерини се базира на член 55 от Конвенцията, който задължава всички чиновници на консулството да съблюдават напълно законите на страната хазаин и афишира за неприемливо потреблението на пространствата на консулството за цели, несъвместими с изпълняването на консулски функционалности, напомня ТАСС.

Германският външен министър Хайко Маас съобщи през вчерашния ден по немската социална телевизия, че Берлин не би трябвало да утвърждава продажба на оръжия на Саудитска Арабия, до момента в който не се изяснят събитията към гибелта на Хашоги. Това е явна смяна на взетото предишния месец решение да се позволи продажбата на артилерийски системи на Рияд, отбелязва Ройтерс.

Маас поддържа решението на редица политици и членове на деловите среди да се откажат от присъединяване в плануваната за идната седмица капиталова конференция в Рияд, добавяйки, че сега и самият той не би отишъл, отбелязва ТАСС.

По-рано през вчерашния ден ръководителят на комисията по външна политика в Бундестага Норберт Рьотген, член на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, прикани Германия неотложно да спре продажбата на оръжие на Саудитска Арабия, в това число на към този момент обещаното.

Отношенията сред Берлин и Рияд ще бъдат подложени на тестване и това включва доставките на оръжие, съобщи през вчерашния ден генералният секретар на Германската социалдемократическа партия Ларс Клингбайл, представен от ДПА.
Разширяват периметъра за търсене на тленните остатъци на Хашоги Според следователите, е допустимо убийците да са изхвърлили тялото му в Белградската гора край Истанбул
По време на визитата си в Невада президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи пред медиите, че не е задоволен от саудитското пояснение на гибелта на Хашоги, отбелязва Ройтерс.

Той обаче позволи, че е допустимо саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман може да не е знаел за гибелта на журналиста, отбелязва Ройтерс.

Тръмп акцентира също, че прекъсването на продажбите на оръжие за Рияд би навредило на Съединени американски щати повече, в сравнение с Саудитска Арабия, засягайки над един милион работни места. " Можем да създадем други неща, в това число да наложим наказания ", съобщи Тръмп, представен от Агенция Франс Прес.

Международната федерация на публицистите прикани Вашингтон и Брюксел да наложат наказания на Рияд поради убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул, съобщи ТАСС, цитирайки оповестено през вчерашния ден изказване.

Турция няма да разреши на саудитската администрация да прикрие истината за гибелта на саудитския публицист, в случай че закононарушението бъде доказани, даде обещание Нуман Куртулмуш, заместник-председател на Партията на справедливостта и развиването, представен от ДПА и Асошиейтед прес. Той добави, че доказателствата и разкритията на следствието ще бъдат споделени с целия свят след приключването му.

(БТА)
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР