Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп

...
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп
Коментари Харесай

Борел: Правим всичко по силите си, за да улесним износа на украинското зърно през България и Румъния

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази през днешния ден вяра до края на седмицата да бъде реализирано съглашение за освобождение на пристанището в Одеса за експорт на украинската зърнена годишна продукция. От това зависи животът на десетки хиляди хора, съобщи той пред публицисти в Брюксел преди съвещание на външните министри от Европейски Съюз.

" Правим всичко по силите си, с цел да улесним износа на украинското зърно през през Черно море, през България и Румъния, само че това не е задоволително ", съобщи Борел.

Надявам се тази седмица да реализираме договореност за Одеса и други украински пристанища. За доста хора това е въпрос на живот и гибел, добави той. По неговите думи Русия продължава да пречи на износа на украинската зърнена годишна продукция съзнателно.

Борел настоя, че цените на петрола не порастват поради европейските наказания против Русия. Той уточни, че петролът е поевтинял с въвеждането на европейските ограничаващи ограничения. Би било хубаво всяко изявление да се основава на данни, другояче всеки може да твърди каквото му хрумне, добави Борел. Цените на петрола през днешния ден са такива, каквито бяха преди началото на войната в Украйна, сподели той. Борел разясни, че с началото на военните дейности петролните цени са скочили, само че с въвеждането на европейското ембарго против вноса на съветски нефт още веднъж са се върнали на предвоенните нива. Някои държавни ръководители изрекоха мнение, че глобите са били неточност, само че това не е по този начин съгласно мен, уточни Борел във връзка мнението на унгарския министър председател Виктор Орбан, че със глобите Европейски Съюз самичък си е навредил.

Знаем, че Русия може да употребява газа като оръжие против нас, към този момент го прави. В сряда Европейска комисия ще разиска бъдещето на газовите доставки. Няма да спрем поддръжката за Украйна. Има заплаха за енергийните доставки. Европейска комисия приготвя ограничения за всякакво развиване, заключи Борел.

В отговор на въпрос той посочи, че няма страна от Европейски Съюз, която да упорства за облекчение или преразглеждане на европейските наказания. По неговите думи е належащо стратегическо самообладание във връзка с въздействието на глобите.

Върховният представител уточни, че на днешното съвещание външните министри ще обсъдят продължаването и разширението на военната поддръжка за Украйна. Очаквам министрите да реализират политическо съглашение, сподели той.

Борел дефинира като една от дребното положителни вести в последно време решението на Народното събрание в Скопие, с което стана допустимо началото на договарянията на Северна Македония за присъединение към Европейски Съюз. Няма доста положителни вести, само че тази е добра, съобщи висшият представител.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР