Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп

...
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп
Коментари Харесай

ЕС е против предложението на Тръмп за връщане на Русия и възобновяване на Г-8

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че не поддържа предлагането на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп Русия да бъде поканена на среща на страните от Г-7 и за обновяване на формата Г-8.

Председателстващият Г-7, в тази ситуация Съединени американски щати, има право да изпрати предложения до участниците в срещата, само че смяната на формата не е в неговите пълномощия, разясни Борел.

Участието на Русия бе прекратено, до момента в който Москва не промени посоката на държание и до момента в който ситуацията разреши логичен диалог с възобновяване на Г-8. Засега тези нужни условия не са изпълнени, добави той.

Борел добави, че Русия е била отсранена от срещите поради събитията в Украйна и уточни, че е мъчно към момента Европейски Съюз да повярва, че при сегашните условия Москва може да се върне в групата. По неговите думи Г-7 (групата на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Англия и САЩ) е жизненоважна интернационална рамка сред страни, свързани от общи ползи и полезности. Сътрудничеството сред единомишленици е значимо, още повече в днешните времена, съобщи висшият представител.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР