Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп

...
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп
Коментари Харесай

Борел: ЕС не признава израелския суверенитет над окупираните територии

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел по време на визитата си в Техеран е отхвърлил някои елементи от американския близкоизточен кротичък проект, предусещащ Израел да резервира селищата си в окупирания Западен бряг, съобщи Ройтерс, като се базира на изказване, публикувано през днешния ден в Брюксел.

Борел е декларирал, че предложенията на американския президент Доналд Тръмп нарушават " интернационално контрактуваните параметри ".

Правителствата от Европейски Съюз отхвърлят израелските селища на земя, окупирана от Израел при войната от 1967 година, в това число на Западния бряг, в Източен Ерусалим и Голанските възвишения, е удостоверил Борел. Ако бъдат подхванати стъпки към анексиране, това няма да остане без последици, предизвестил ръководителят на европейската дипломация, втвърдявайки риториката по отношение на проекта на Тръмп спрямо позицията, изразена при оповестяването на проекта в края на януари, отбелязва Ройтерс.

По думите му Европейски Съюз поддържа изцяло трансатлантическото партньорство и всички опити за намиране на спокойно решение на израелско-палестинския спор и ще продължи да поддържа правилото за две страни в границите от 1967 година, с вероятни промени, в случай че те бъдат утвърдени и от двете страни, съобщи ТАСС. Нерешените въпроси за окончателния статут би трябвало да бъдат уредени посредством директни договаряния сред двете заинтригувани страни, добавя Българска телеграфна агенция.

Освен това съгласно Борел Европейски Съюз ще отсрочи за неопределен срок крайния период за споразумяване на разногласията с Иран в границите на нуклеарното съглашение от 2015 година, с цел да не се постанова сезиране на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации или въвеждане на нови наказания, съобщи Ройтерс.

" Имаме съглашение да не слагаме съответен краен период (за споразумяване на проблемите), който би ни задължило да отнесем въпроса в Съвета за сигурност ", цитира Ройтерс изказването на Борел, който акцентира, че " има воля нуклеарното съглашение да бъде непокътнато и да не се започва развой, който може да докара до края му ".

На 14 януари Англия, Франция и Германия публично упрекнаха Иран, че нарушава изискванията по съглашението от 2015 Нарушаването може да докара до връщане на глобите на Организация на обединените нации, анулирани по силата на документа. Също през януари Борел, на който е делегирана председателската роля, що се отнася до съглашението, беше известен от Париж, Лондон и Берлин, че са задействали механизъм за споразумяване на разногласия, залегнал в нуклеарното съглашение, който теоретично планува 15-дневен период за споразумяване на проблемите с Иран. Ако те не бъдат уредени в този период, въпросът би трябвало да бъде отправен до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Има обаче разногласия по въпроса от по кое време стартира да тече този период, тъй като Техеран не е признал публично процедурата за съвещания, напомнят организациите. По думите на Борел той се е схванал с Берлин, Лондон и Париж срокът да бъде отлаган несигурно време, само че евентуалнитя прогрес ще зависи от това дали ще се резервира наличието в Иран на Международната организация за атомна сила, с цел да следи неговите нуклеарни действия. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР