Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика

...
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика
Коментари Харесай

Могерини призова държавите членки за бърз старт на преговорите с Тирана и Скопие

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини прикани през днешния ден страните членки допустимо най-бързо за стартират договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания. Могерини е в Люксембург на среща на външните министри от Европейски Съюз. Според българския външен министър Екатерина Захариева европейският план няма да бъде приключен без интеграцията на Западните Балкани.

Могерини чака от страните членки да проявят мъдрост и да не отсрочват започването на договаряния със Северна Македония и Албания. Според нея отлагането на процеса ще се отрази отрицателно на мотивацията на двете балкански страни и ще има негативно въздействие върху районното съдействие. На днешния ден преди година Скопие и Атина подписаха Преспанското съглашение, което позволи дългогодишния спор за името името и отвори пътя на Северна Македония към участие в Европейски Съюз.
Федерика Могерини, висш представител по въпросите на външната политика и сигурност: По мотив първата годишнина от подписването на Преспанското съглашение припомних на външните министри ясната позиция на Европейската комисия, която е, че без откачане би трябвало да стартират договаряния със Северна Македония и Албания.
Окончателното решението трябваше за бъде взето от министрите на следващия ден, само че упованията са то да бъде отсрочено за септември. Държави като Франция, Холандия и Германия обаче към момента имат подозрения за идващото разширение на Европейски Съюз с двете балкански страни. Очаква се през есента Скопие и Тирана бъдат разграничени и решенията да бъдат вземани за всяка една от тях поотделно.

" Европейски Съюз се надява Иран да продължи да извършва отговорностите си по нуклеарното съглашение, не имаме вяра на изказвания, а на мнението на МААЕ, сподели Могерини във връзка днешни изявления от Техеран.
 Еврокомисията прикани страните членки да стартират договаряния със Скопие и Тирана Еврокомисията прикани страните членки да стартират договаряния със Скопие и Тирана
Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини и комисарят по разширението Йоханес Хан приканиха дн...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР