Върховният представител на ЕС по външна политика и политика за

...
Върховният представител на ЕС по външна политика и политика за
Коментари Харесай

Борел събира външните министри на ЕС, ако преговорите за ембарго на руския нефт се провалят

Върховният представител на Европейски Съюз по външна политика и политика за сигурност Жозеп Борел съобщи, че ще събере идната седмица външните министри на Европейски Съюз, в случай че те не съумеят да реализират бързо съглашение за въвеждане на ембарго против съветския петрол.

„ Работим по въпроса да бъде реализирано съглашение и то ще бъде реализирано. Но в случай че това не се случи в къси периоди, по-точно до края на седмицата, след Деня на Европа (9 май) ще свикам съвещание на външните министри”, съобщи Борел във Флоренция в речта си по време на конференция за бъдещето на Европа.

Той добави, че счита за недопустимо разискването на този въпрос да се обвързва с разпределянето на европейските фондове.

По тематиката за допустимо ембарго против съветския газ дипломатът съобщи, че „ това не е въпрос на утрешния ден, само че въпреки всичко предстои”, като акцентира нуждата Европа да се освободи скоро от зависимостта от съветските енергийни запаси. Борел предложи спомагателни форми за непряко санкциониране на нефта, да вземем за пример посредством отвод да бъдат застраховани съветските танкери, пренасящи петрол в страни отвън Европа.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен разгласи в сряда пред Европейския парламент, че Европейски Съюз се готви да наложи шести пакет наказания против Русия поради войната в Украйна, напомня БГНЕС. Тя предложи страните да стартират последователно да се отдръпват от съветския петрол, да изключат още три съветски банки, в това число Сбербанк, от системата за междубанкови разплащания SWIFT и да спрат излъчването на три съветски държавни телевизионни канала в Европейски Съюз.

Въпросът за ембаргото против съветския петрол беше разискват на 4 5 май от непрекъснатите представители в Европейски Съюз, само че страните не реализираха консенсус. Премиерът на Унгария Виктор Орбан съобщи по този мотив, че нито Унгария, нито Европейски Съюз като цяло са подготвени да наложат възбрана за вноса на съветски петрол и предизвести, че упорството на Еврокомисията заплашва европейското единение. Според дипломатически източници от Брюксел диалозите на равнище посланици не престават.

По-рано Ройтерс заяви, че Комисията е внесла предложение да се удължи интервала преди влизането му в действие за Унгария и Словакия до края на 2024 година, а за Чехия - до юни същата година. България също бе поискала пролонгация, само че съгласно организацията, не я е получила.

Източникът добави, че няма консенсус по тези оферти сред страните-членки. Той сподели още, че в санкционния лист влиза близката до Путин гимнастичка Алина Кабаева. Разногласия поражда включването на съветския патриарх Кирил, на което пък се опълчва Унгария.

Тази седмица Еврокомисията предложи цялостна възбрана на вноса на съветски нефт в Европейския съюз до края на годината като част от шестия пакет наказания против Русия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР