Върховният административен съд (ВАС) окончателно забрани на държавната компания Булгартрансгазда

...
Върховният административен съд (ВАС) окончателно забрани на държавната компания Булгартрансгазда
Коментари Харесай

Съдът забрани Булгартрансгаз да подписва с консорциума с руската връзка за Турски поток

Върховният административен съд (ВАС) дефинитивно забрани на държавната компания " Булгартрансгаз " да подпише контракт със обвързваното с съветската ТМК обединяване " Газово развиване и уголемение в България " , до момента в който не завърши разногласието за отстраняването на саудитския консорциум " Аркад " . Определението на съда удостоверява решението на Комисията за защита на конкуренцията, която анулира странното решение на " Булгартрансгаз " да подмени определения строител на " Турски поток " през българска територия.

В края на май държавната компания декласира саудитския консорциум " Аркад " и разгласи, че една от най-големите инфраструктурни поръчки – на стойност над 2 милиарда лева - отива при втория претендент- обвързваното с Русия обединяване " Газово развиване и уголемение в България " (ГРРБ).

" Аркад " бе избран за победител за градежа на 474-километровото трасе от турско-българската до българо-сръбската граница, защото единствен влизаше в цената на поръчката. ГРРБ предложи надалеч по-висока цена. Изненадващо обаче " Булгартрансгаз " реши да декласира " Аркад " с претекста, че не е подал в точния момент изискваните документи за подписване на контракта. Точно когато изминал крайният период за внасянето им, съперникът ГРРБ подобрил доста офертата си и тя паднала под цената на " Аркад ". Така газовият оператор счете, че " Аркад " се отхвърлят от поръчката и реши да я даде на ГРРБ.

Според Комисия за защита на конкуренцията това решение е незаконосъобразно и договорът би трябвало да бъде предоставен на " Аркад ".

Решението на антимонополния орган е доказано от Върховен административен съд, който се е произнесъл по проблема на 11 юли.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР