Върховният наказателен съд на Шотландия ще разгледа посмъртно обжалване на

...
Върховният наказателен съд на Шотландия ще разгледа посмъртно обжалване на
Коментари Харесай

Шотландски съд прие обжалване на присъдата за атентата над Локърби

Върховният углавен съд на Шотландия ще прегледа посмъртно обжалване на присъдата на единствения човек, приет за отговорен за атентата в Локърби през 1988 година, съобщи " Ройтерс ".

Така по искане на фамилията на някогашният сътрудник на либийското разузнаване Абдел Басет ал Меграхи, наказан на пожизнен затвор, казусът още веднъж щи се преглежда 19 години след прсиъдата. Агенцията се базира на изказване на Шотландската комисия за наново разглеждане на наказателни каузи. Председателят на комисията Бил Матюс съобщи, че по случая се е появила нова информация, която би трябвало да бъде взета поради. Тази стъпка обаче се поддържа и фамилиите на някои от жертвите.

При атентата през декември 1988 година починаха 270 души - 243-ма пасажери, 16 души екипаж и 11, ударени от паднали в и към град Локърби парчета.

Полет 103 на самолетна компания " Пан Ам " пътуваше от Лондон за Ню Йорк, а множеството хора на борда бяха американци, прибиращи се за коледните празници. До момента има наказан единствено един човек и това бе Меграхи. Той умря през 2012 година, откакто три години по-рано, поради рак в финален етап, бе освободен от пандиза, където изтърпяваше присъда от 27 години. До последно той отхвърляше да е отговорен. Семейството му и някои от роднините на жертвите от Шотландия считат, че Меграхи е бил наказан незаслужено.

Защо бе наказан Меграхи

През 2003 година Кадафи призна виновността на страната си и изплати обезщетения на околните на починалите. Той обаче отхвърли персонално да е поръчал свалянето на самолета.

 Шотландски съд одобри обжалване на присъдата за атентата над Локърби
© Associated Press

Според проверяващите полет 103 е бил свален от бомба, скрита в куфар, претрупан в Малта на различен аероплан. След кацане във Франкфурт багажът с взривното устройство отпътувал към лондонското летище " Хийтроу ", където бил качен на борда на самолета на Pan Am.

Присъдата на Меграхи значително се дължи на показанията на малтийски търговец, който разпознава либиеца като човек, купил си няколко артикули, открити по-късно в куфара с взривното устройство.

" Изключителна неистина "

Ако се потвърди, че Меграхи е почтен, това съгласно някои може да е най-голямата неправда в историята на английското правораздаване, отбелязва в. " Гардиън ".

Според Аамар Ануар, юрист на фамилията на Меграхи, " анулация на присъдата би означавала, че държавното управление на Съединени американски щати и Обединеното кралство са изобличени в изключителна неистина, в която са живели 31 години, вкарвайки в пандиза човек, за който са знаели, че е невине и наказвайки либийския народ за закононарушение, което не е направил. "

Адвокатите на Меграхи настояват (независимо от отговорността, поета от Кадафи), че съмненията за атентата от дълго време падат върху Иран, наредил на сирийско-палестинска формация да извърши това като възмездие за свалянето на ирански аероплан от Съединени американски щати през юли 1988 година с 290 жертви.

 Абдел Басет ал Меграхи през 2002 година
© Associated Press

Абдел Басет ал Меграхи през 2002 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР