Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей оглави днес молитва

...
Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей оглави днес молитва
Коментари Харесай

Техеран се поклони пред убития ирански генерал Касем Солеймани

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей оглави през днешния ден молитва за погребението на убития от Съединени американски щати военачалник Касем Солеймани, за което в Техеран се събраха големи тълпи, съобщи Ройтерс.

Държавните медии оповестиха, че милиони иранци са се стекли по улиците на столицата, с цел да отдадат последна респект на командващия бойната единица „ Ал Кудс “, част от елитните Революционни гвардейци.

Мащабът на тълпите в Техеран, показани по малкия екран, наподобява е най-големият от 1989 година, когато бе заровен създателят на Ислямската република аятолах Рухолах Хомейни, повел революцията, която изправи Иран пред конфликт със Съединени американски щати.



Мнозина иранци считат Солеймани, награждаван деец от 8-годишната война с Ирак, за народен воин. Той бе считан за втората най-влиятелна фигура в Иран след Хаменей.

Тълпите скандираха „ Смърт на Америка “ и приканиха за възмездие, каквото по-рано дадоха обещание и ирански военни и политически водачи.

Мащабната върволица стартира от Техеранския университет и стигна до Площада на свободата.

Останките на генерала ще бъдат пренесени в свещения за шиитите град Ком за гала преди погребението в родния му град Керман на следващия ден.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР