Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей изключи вчера възможността

...
Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей изключи вчера възможността
Коментари Харесай

Върховният лидер на Иран изключи произвеждането на референдуми по ключови политики

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей изключи през вчерашния ден опцията за производство на референдуми по основни държавни политики, заяви Асошиейтед прес.

По време на антиправителствените митинги предходната година в Иран се появиха апели за референдум във връзка с самото битие на Ислямската република.

Върховният водач аятолах Хаменей обаче, който има последната дума при взимането на сходни решения, отхвърли концепцията, когато му бе заложен въпрос по отношение на нея на среща със студенти.

" Къде по света има такава процедура? Възможно ли е да се създават референдуми по разнообразни въпроси от голяма важност за страната? По всеки един от тези въпроси страната ще изгуби по шест месеца в диспути и разделяне, та да може да бъде създаден подобен референдум ", съобщи висшият водач, съобщи Българска телеграфна агенция.

Думите на Хаменей наподобява са свързани със скорошно изказване на някогашния президент Хасан Рохани, който е представител на така наречен умерено крило в иранския политически елити и който предложи произвеждането на референдуми по въпроси, свързани с вътрешната и външната политика на Иран.

Съгласно иранската конституция произвеждането на референдум е допустимо единствено в случай че две трети от народните представители го поддържат и в случай че самодейността бъде утвърдена от 12-членния парламентарен орган (половината от чиито членове се назначават от висшия лидер) на Ислямската република, разяснява Асошиейтед прес.

В Иран бяха създадени референдуми във връзка със основаването на Ислямска република и с приемането на нова конституция малко преди революцията през 1979 година В края на 80-те години на предишния век бе създаден и референдум за смяна в конституцията.   
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР