Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи е бил информиран

...
Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи е бил информиран
Коментари Харесай

Иран знаел, че е свалил самолета още в петък

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменеи е бил осведомен за сваления по простъпка украински аероплан в петък. Той декларирал, че информацията би трябвало да бъде обществено огласена след среща на управлението на страната, осведоми " Ройтерс ", базирайки се на " Фарс ".

Днес Ислямската република призна, че несъзнателно е свалила украинския аероплан, откакто няколко дни по-рано Западът разгласи, че най-вероятната причина за случая е иранска ракета.

В продължение на няколко дни Иран отхвърляше, че самолетът е свален. Техеран твърдеше, че случаят е вследствие на техническа нередовност.

Всичко 176 пасажери на самолета починаха при злополуката край Техеран.

Хаменеи прикани за приемане на ограничения за попречване на сходни произшествия в бъдеще, оповестява Си Ен Ен. Върховният водач е изискал от армията на страната да проверява пропуските, довели до свалянето на самолета. Той също сервира съболезнования на фамилиите.

В петък военните командири на Иран са заключили, че човешка неточност е повода за злополуката. " Фарс " отбелязва, че откакто Хаменеи е бил осведомен, че е позволена неточност със система за противовъздушна защита, висшият водач свикал Съвета за национална сигурност. Било решено въоръжените сили и президентът Хасан Рохани да излязат със известия в събота.

Армията и Рохани разгласиха обособени известия, в които се споделя, че човешка неточност е причина за злополуката. Иранският президент дефинира случая като " пагубна неточност ".

По-рано, Канада разгласи, че ракета земя-въздух е свалила украинския аероплан в Техеран, до момента в който държавното управление на Украйна заяви, че ревизира информация за парчета от съветска ракета Тор-М1.

Междувременно стана ясно, че записите от " черните кутии " на самолета ще бъдат свалени във Франция. Първоначално Иран изискал от Канада, Франция и Съединени американски щати да дават софтуера и оборудването си в Техеран за събаряне на информацията, само че те отказали. След това Техеран изискал от Украйна, Швеция, Англия, Канада и Съединени американски щати да изпратят кутиите в самостоятелна лаборатория. Франция била единствената страна от петте, която се съгласила. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР