Върховният лидер на Иран Али Хеменеи призова народите на Ирак

...
Върховният лидер на Иран Али Хеменеи призова народите на Ирак
Коментари Харесай

Иран обвини САЩ и арабски държави за подклаждане на размириците в Ирак и Ливан

Върховният водач на Иран Али Хеменеи прикани народите на Ирак и Ливан да запазят стабилността в страните си на фона на всеобщите безредици, потвърждавайки, че митингите са били въодушевени от Съединени американски щати и арабски страни , оповестяват международните информационни организации.

От своя страна президентът на Иран Хасан Рохани упрекна Съединени американски щати, Саудитска Арабия и Израел , че подстрекават безредици в Ливан и Ирак, като прикани за успокоение и в двете страни.
 Протестите в Ирак: Общо най-малко 250 починали, минимум 18 убити през нощта
Протестите в Ирак: Общо най-малко 250 починали, минимум 18 убити през нощта

Войници са били видени да бият гимназисти с палки

" Нашият съвет постоянно е бил да призоваваме за мир и преустановяване на намесата от страна на непознати сили в тези страни ", посочи началникът на канцеларията на Рохани, представен от държавните медии.

Съединени американски щати, Саудитска Арабия и Израел провокираха вълна от национални претенции и п редоставиха на тези сили финансова поддръжка , добави той.

Преди това всеобщите митинги в Ирак доведоха до трагични конфликти, лишили живота на минимум 250 души, до момента в който демонстрациите в ливанската столица Бейрут принудиха премиера Саад Харири да разгласи оставката си .
 Протести сковаха Ливан
Протести сковаха Ливан

Пренебрегвайки молбите на топ водачите на Ливан, протестиращите са блокирали страната за 12-ти следващ ден

Кръвопролитните митинги в Ирак, които се развихриха през последния месец, доведоха до възбрана обществените мрежи и стратегиите за изпращане на известия, както и до въвеждането на полицейски час в няколко града. Няколко контролно-пропускателни пункта на границата с Иран също бяха затворени поради размириците.

Протестиращите се бунтуват против влошаващите се обществени услуги и корупцията, пришпорвайки държавното управление да подаде оставка.

Демонстрациите в Ливан бяха провокирани от оповестени покачвания на налозите върху цигарите и интернет диалозите, само че продължиха даже откакто държавното управление анулира тези проекти. Въпреки че митингите значително не доведоха до конфликти с полицията, те провокираха огромни блокади по пътищата в цялата страна. В резултат на това министър председателят Харири разгласи през вчерашния ден, че подава оставка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР