Върховният лидер на Иран Али Хаменей обяви петдневен национален траур

...
Върховният лидер на Иран Али Хаменей обяви петдневен национален траур
Коментари Харесай

Върховният лидер на Иран назначи временно Мохамад Мохбер за президент

В ърховният водач на Иран Али Хаменей разгласи петдневен народен печал във връзка на гибелта на президента Ебрахим Раиси, който почина при злополука с вертолет, и удостовери, че първият вицепрезидент Мохамад Мохбер краткотрайно ще поеме управлението на изпълнителната власт на страната, съобщи Ройтерс.

Мохбер в този момент ще разполага с 50 дни, с цел да провежда избори, на които да бъде определен правоприемник на Раиси.

" Обявявам петдневен народен печал и сервирам съболезнованията си на скъпия ирански народ ", се споделя в изказване на Хаменей, оповестено от формалната иранска новинарска организация ИРНА.

" Мохбер ще управлява изпълнителната власт и е задължен да провежда, дружно с ръководителите на правосъдната и законодателната власт, избори за нов президент в границите на най-много 50 дни ", прибавя Хаменей.

Съгласно член 131 от конституцията на Иран комисия, формирана от първия вицепрезидент, ръководителя на Народното събрание и ръководителя на правосъдната власт, би трябвало да провежда вота за нов президент, показва Ройтерс.

Мохбер, както и Раиси, е считан за непосредствен съмишленик на Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси. Мохбер е първи вицепрезидент от 2021 година, когато Раиси беше определен за президент.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР