Върховният консултативен съвет на Турция, ръководен от президента Реджеп Ердоган,

...
Върховният консултативен съвет на Турция, ръководен от президента Реджеп Ердоган,
Коментари Харесай

Турция създава агенция по въпросите за арменския геноцид

Върховният съвещателен съвет на Турция, управителен от президента Реджеп Ердоган, реши да сътвори обособена организация, която да отговори на изказванията и събитията, свързани с тематиката за " арменски геноцид " в Османската империя, оповестява " Хюриет ".

По време на съвещанието на съвета, на президента е показан отчет за обстановката с признаването от няколко страни на геноцида и техните политики в това отношение. В Турция, която изрично отхвърля изказванията за съзнателно заличаване на арменци при започване на предишния век, сега няма нито една конструкция, която да взе участие в създаването на политики в тази област .

В тази връзка е решено да се сътвори " самостоятелна и гражданска организация " , която ще се занимава единствено с създаването на тактика за отговор и благоприятни условия за отговор на изказвания за геноцида и аспекти, свързани с тази тематика. Структурата няма да има директна връзка с държавното управление, тя ще се занимава с политически, културни, исторически въпроси на казуса и агитация на турската позиция .

В отчета се отбелязва, че напоследък арменското лоби престава да подава обвинявания за геноцид в интернационалните съдилища заради вероятността от отвод за разглеждане заради формулировката. " Лобистите се пробват да заменят и вкарват в общия дискурс вместо термина " геноцид ", " закононарушението против човечеството " във връзка със събитията от 1915 година в Османската империя, изясняват създателите на отчета.

Турция смята, че този въпрос изисква незабавно да му бъде обърнато внимание. По-рано Анкара отвори османските архиви и приканва историците да ги проучат, с цел да разработят справедлив метод към събитията преди 100 години. Турция реагира остро на всеки опит за признание геноцида в Армения като факт.

Арменският геноцид публично е приет от: Европейския парламент, от Комисията по външни връзки на Камарата на представителите на Съединени американски щати, от Комисията по външни връзки на Конгреса на Съединени американски щати, от страните: Аржентина, Австралия, Армения, Белгия, Ватикана, Венецуела, Гърция, Италия, Канада, Кипър, Ливан, Литва, Полша, Русия, Сирия, Словакия, Уругвай, Франция, Холандия, Швеция, Швейцария, Чили, от районите: в Австралия - щатите Южна Австралия и Нов Южен Уелс, в Бразилия - Сеара и Сао Пауло, във Англия - Шотландия, Северна Ирландия и Уелс, в Италия - доста общини гласоподават признаването на геноцида, в Испания - Страната на баските и Каталуния, в Канада - Онтарио и Квебек.

В Съединени американски щати 42 от 50-те щата и Сенатът признават геноцида.
 Турция осъди декларацията на Макрон за деня на арменския геноцид
Турция осъди декларацията на Макрон за деня на арменския геноцид

Да се занимава с политическите проблеми в личната му страна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР