Върховният комисариат на ООН за човешките права обвини Израел в

...
Върховният комисариат на ООН за човешките права обвини Израел в
Коментари Харесай

ООН обвинява Израел във военни престъпления заради колективното наказание на жителите на Газа

Върховният комисариат на Организация на обединените нации за човешките права упрекна Израел в осъществяване на военни закононарушения поради обсадата и блокадата на линията Газа, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

" Колективното наказване е военно закононарушение. Колективното наказване на Израел против цялото население на Газа би трябвало неотложно да спре ", сподели през днешния ден в Женева говорителката на организацията на Организация на обединените нации Равина Шамдасани.

Същевременно службата на Организация на обединените нации съобщи, че палестинската ислямистка формация " Хамас " е направила военни закононарушения и жестокости, в това число похищение на цивилни от Израел, при смъртоносната си офанзива на 7 октомври. Шамдасани изиска палестинските групировки да спрат " безразборните си офанзиви " против Израел.

Смята се, че повече от 200 души, доста от които цивилни, към момента са заложници на " Хамас " в Газа.

Израел разгласи " цялостна обсада " на Газа, прекъсвайки доставките на вода, храна, електрическа сила и гориво за анклава.

" В момента сме очевидци на една филантропична злополука за 2,2 милиона палестинци, блокирани в Газа, които са обект на групово наказване ", сподели Шамдасани.

Световната здравна организация (СЗО) разкритикува дебатите за точността на данните за жертвите, съобщавани от ръководеното от " Хамас " здравно министерство в линията Газа.

От една страна, СЗО от години няма причина да се съмнява в цифрите, предоставяни от здравните управляващи в Газа, съобщи през днешния ден от Йерусалим Ричард Пеперкорн, представител на организацията за окупираните палестински територии. От друга страна, филантропичната обстановка в линията Газа е пагубна, а броят на убитите от израелските удари е голям, без значение дали жертвите са с хиляда повече или по-малко, означи той.

Пеперкорн съобщи, че 23 от 35-те лечебни заведения в Газа остават най-малко отчасти отворени, макар че лекарите в някои лечебни заведения към този момент би трябвало да оперират на пода. Той обаче сподели, че ситуацията се утежнява поради съвсем цялостната обсада на анклава от страна на Израел и масираните въздушни удари.

Около 94 000 литра гориво са нужни всеки ден единствено за работата на генераторите в 12-те най-важни лечебни заведения в Газа, с цел да се обезпечи минимална помощ при животозастрашаващи болести и рани, сподели Пиперкорн.

Две трети от 72-те по-малки здравни заведения са затворени, сподели той.

Организацията на Организация на обединените нации за обучение, просвета и просвета -ЮНЕСКО - на собствен ред прикани за отбрана на учебните заведения от обстрел по време на войната в Газа.

Училищата в Газа служат и като леговище за популацията и обстрелът на постройките им е в прорез с интернационалното право, съобщи през днешния ден ЮНЕСКО в Париж.

Повече от 200 учебни заведения в линията Газа, или над 40 % от всички учебни заведения там, са били развалени при израелските удари, нанасяни след офанзивата против Израел от страна на ислямистката формация " Хамас " на 7 октомври, сподели ЮНЕСКО.

В Газа има 625 000 възпитаници и над 22 500 учители, които в този момент са в извънредно уязвимо състояние, съобщи организацията.

В сходство с пълномощията си ЮНЕСКО подсети на всички участници в спора задължението им да съблюдават интернационалното филантропично право.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР