Върховният комисар на ООН за правата на човека осъди насилствените

...
Върховният комисар на ООН за правата на човека осъди насилствените
Коментари Харесай

ООН критикува действията на беларуските власти срещу протестиращите

Върховният комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида осъди насилствените дейности след оспорваните президентски избори в Беларус и прикани за неотложно освобождение на нелегално арестувани протестиращи.
Мишел Бачелет, висш комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида, порица обявеното потребление от полицията на гумени патрони, водни оръдия и зашеметяващи гранати против стачкуващи и съобщи, че техните недоволства би трябвало да бъдат чути.
" Напомням на беларуските управляващи, че потреблението на мощ по време на митинги постоянно би трябвало да бъде изключителна и последна мярка, ясно разграничаваща всички насилници и мирни протестиращи, против които не би трябвало да се употребява мощ ", сподели тя в изказване.
" Хората имат право да приказват и да показват противоречие, още повече в подтекста на избори, когато демократичните свободи би трябвало да се поддържат, а не да се потискат. "
Протестите избухнаха, откакто управляващите обявиха, че президентът Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 година, печели 80 % от гласовете на вота в неделя.
Полицията в Беларус съобщи, че в сряда са стреляли по протестиращи с бойни муниции в третата нощ на принуждение, и общо над 6000 души са били арестувани.
Бачелет жигосах „ наклонността за всеобщи арести при ясно нарушаване на интернационалните стандарти за правата на индивида.
" Още по-обезпокоителни са известията за малтретиране по време на и след задържането ", сподели тя, припомняйки на управляващите в Минск безспорната възбрана за изтезания и малтретиране на арестувани.
Тя прикани за неотложно освобождение на нелегално арестуваните и бързо, задълбочено и независимо следствие на хипотетични нарушавания на правата на индивида.
" Тези случайно арестувани или измъчвани за спокойно изложение на противоречие имат право на правдивост и обезщетение ", сподели някогашният чилийски президент.
" Властите би трябвало също да чуят и да дават отговор на недоволствата на хората във връзка с изборите. "
Бачелет също изрази угриженост по отношение на периодическите спирания на интернет от неделя, както и блокирането на доста платформи за обществени медии, заявявайки, че това съставлява съществено ограничение на правото на независимост на изложение.
Полицията е ориентирана и към фотографите от пресата, вадейки карти памет с фрагменти и разбивайки камери.
" Свободният поток на информация е от решаващо значение във всяко демократично общество и изключително в изискванията на рецесия и обществени безредици ", сподели Бачелет.
" Но още повече, че в актуалната обстановка на пандемията COVID-19 и където хората може да се почувстват принудени да показват противоречие онлайн, а не на улицата. Правото на кротичък митинг онлайн би трябвало също да бъде предпазено. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР