Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет

...
Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет
Коментари Харесай

Коронавирусът може да създаде катастрофа с правата на човека

Върховният комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Мишел Бачелет предизвести, че страните, които подценяват върховенството на закона в името на битката с пандемията от новия ковид (COVID-19), рискуват да провокират " злополука с правата на индивида ", оповестява " Франс прес ".

Бачелет прикани страните да се въздържат от нарушение на главните права " под прикритието на изключителни или незабавни ограничения ".

" Извънредните пълномощия не би трябвало да са оръжие, което държавните управления могат да употребяват за угнетяване на несъгласието, да управляват популацията и даже да увековечат пребиваването си във властта ", предизвести тя в изказване.

" Те би трябвало да се употребяват за дейно справяне с пандемията - нищо повече, нищо по-малко ", настоя още Бачелет.

Коментарите ѝ бяха направени, откакто повече от 200 000 души починаха в пандемията и близо 3 млн. са инфектирани по целия свят от новия ковид, откакто той се появи в Китай в края на предходната година.

Бачелет призна, че страните имат право да лимитират някои права за отбрана на публичното здраве, само че тя настоя всички ограничавания да са нужни, пропорционални и недискриминационни, а също и лимитирани по времетраене.

" Има голям брой информации от разнообразни райони, че полицията и други сили за сигурност употребяват несъразмерна, а от време на време и смъртоносна мощ, с цел да накарат хората да се придържат към изолации и комендантски час ", сподели тя, оплаквайки се, че " сходни нарушавания постоянно са били осъществявани против хора, принадлежащи към най-бедните и уязвими пластове от популацията ".

" Прострелването, задържането или насилието над някого за нарушение на полицейски час, тъй като те обезверено търсят храна, явно е недопустим и противозаконен отговор. Същото е да затрудняваш или правиш рисково една жена да попадне в болница, с цел да роди ", посочи висшият комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида.

" В някои случаи хората умират поради несъответствуващото използване на ограничения, които сякаш са били въведени, с цел да ги спасят ", означи още Бачелет.

Тя също по този начин жигосах всеобщите арести в някои страни поради нарушавания на комендантския час като " ненужни и рискови ".

" Арестите и пандизите са високорискови и страните би трябвало да се съсредоточат върху освобождението на всеки, който може да бъде освободен безвредно, не да задържат повече хора ", настоя Бачелет.

Върховният комисар на Организация на обединените нации за правата само че индивида също по този начин предизвести, че опитите за преодоляване на рисковата дезинформация към пандемията в някои случаи се употребяват като опрощение за репресии против законната независимост на словото.

" Важно е да се противодейства на дезинформацията, само че прекъсването на свободния продан на хрумвания и информация освен нарушава права, а подкопава доверието ", уточни тя.

" Подкопаването на права като свободата на изложение може да аргументи неизмерима щета на напъните за преодоляване на COVID-19 и неговите пагубни социално-икономически странични резултати ", предизвести Бачелет.

Тя също по този начин настоя всички изключителни ограничения или изключителни положения, въведени в името на битката с COVID-19, да бъдат обект на подобаващ парламентарен, правосъден и публичен надзор, с цел да се избегнат злоупотреби.

" Ако върховенството на закона не се съблюдава, изключителните положения за публичното здраве рискуват да се трансфорат в злополука с правата на индивида, с негативни последствия, които дълго ще надвишават самата пандемия ", сподели тя. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР