Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет

...
Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет
Коментари Харесай

ООН призова за спиране на санкциите срещу страни в пандемия

Върховният комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Мишел Бачелет прикани за облекчение или преустановяане на глобите против редица страни, наранени от ковид. Това се показва в нейното изказване в Женева, предава БГНЕС, цитирайки ТАСС.

Както е маркирано в прессъобщението, става дума за страни като Иран, Венецуела, Куба, Зимбабве и КНДР .

" В този извънреден миг, както заради аргументи, свързани с световните старания в региона на публичното здраве, по този начин и с цел да се поддържат правата на индивида и да се избави животът на милиони хора в тези страни, глобите би трябвало да бъдат облекчени или прекратени ", акцентира Бачелет.

" Жизненоважно е да се избегне сривът на здравната система на която и да е страна, като се има поради избухливото влияние, което тя ще окаже върху смъртността, страданията и по-големия брой инфекции ", споделя тя и изяснява, че " по време на световна пандемия възпрепятстване на медицинските старания в една страна е риск за всички " .

Според висшия комисар изключенията, планувани в глобите за доставката на филантропични артикули, следва да се поясняват необятно, а разрешението за доставка на здравно съоръжение би трябвало да бъде обещано " бързо и гъвкаво ".

В тази връзка Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида (OHCHR) напомни, че " минимум 1800 души ", в това число 50 медицински служащи, са умряли от заболяването, породена от коронавируа в Иран. Санкциите против страната " са засегнали достъпа до съществени медикаменти и здравно съоръжение, в това число дихателни апарати и защитни средства за здравните служащи " .

Както Бачелет съобщи в изказване, " глобите може също да попречат на напъните на медицинските служащи в Куба, Северна Корея, Венецуела и Зимбабве ". Тя акцентира, че бариерите пред вноса на медицински материали ще " причинят дълготрайна щета " на популацията на тези страни. Върховният комисар прикани за взаимни дейности на страните по света за битка с пандемията. Тя напомни, че никоя страна не може да победи сама тази болест и в актуалната обстановка е належащо да се покаже " взаимност, съдействие и грижа ".

Иранските управляващи неведнъж декларират, че рестриктивните мерки на Вашингтон им пречат да се борят с разпространяването на ковид. Външният министър Мохамад Джавад Зариф написа в " Туитър " предишния петък, че Съединени американски щати, продължавайки да упражняват оптимален напън върху Техеран в тази обстановка, са виновни за живота на иранците. Според него " американската администрация се гордее с убийството на ирански жители ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР