Върховният комисар на ООН за човешките права Мишел Бачелет настоя

...
Върховният комисар на ООН за човешките права Мишел Бачелет настоя
Коментари Харесай

В ООН поискаха свалянето на имунитета на саудитските дипломати, замесени в изчезването на Кашоги

Върховният комисар на Организация на обединените нации за човешките права Мишел Бачелет настоя през днешния ден да бъдат лишени от имунитет саудитските представители, които може да са забъркани в изгубването на саудитския публицист отстъпник Джамал Кашоги след влизането му в постройката на консулството на Рияд в Истанбул, съобщи Франс прес.

"С оглед тежестта на обстановката към изгубването на Кашоги считам, че недосегаемостта или имунитетът на засегнатите обекти и служители, предоставян от контракти като Виенската спогодба от 1963 година за консулските връзки, би трябвало да бъде лишен неотложно ", съобщи Върховният комисар Бачелет в официално съобщение.

"Международното право третира както отвличанията, по този начин и извънсъдебните изтезания като доста тежки закононарушения, надлежно имунитетът не би трябвало да се употребява, с цел да попречва следствието на събитията ", добави тя.

Организация на обединените нации няма право да разпорежда отнемане от имунитет, само че страната хазаин, в тази ситуация Турция, може да изиска от управляващите на съответната страна да лишават имунитета на собствен дипломатически представител при положение на тежки нарушавания, разяснява Агенция Франс Прес.

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази вяра колкото се може по-скоро да бъде реализиран безапелационен резултат в следствието за изгубването на Кашоги.

Ердоган съобщи, че обискът на саудитското консулство в Истанбул, където Кашоги изчезна преди две седмици, ще продължи и че следствието изследва токсични материали.

"Нашата цел е да реализираме безапелационен резултат ", съобщи президентът в отговор на журналистически въпроси след съвещание на парламентарната група на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР