Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди призова днес

...
Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди призова днес
Коментари Харесай

ООН призова Гърция да подобри мизерните условия в лагерите за бежанци

Върховният комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди прикани през днешния ден гръцкото държавно управление да усъвършенства изискванията за живот в мигрантските лагери и съобщи, че Европа би трябвало да направи повече за отбраната на децата без компаньон, съобщи Ройтерс.

Новото консервативно гръцко държавно управление зае по-твърда позиция във връзка с мигрантската рецесия от предходния ляв кабинет, като съобщи, че ще " затвори вратата " за хора, които нямат право на престой в нея.

Правителството разгласи проекти да затвори пренаселените лагери за бежанци и да ги размени с центровете за задържане, които да бъдат употребявани като чакалня за депортиране на отхвърлените претенденти за леговище и като център за приемане на новопристигнали.

" Ние не можем да приемем те /бежанците/ да живеят в такива мизерни условия, които се нуждаят от неотложно възстановяване ", сподели комисарят Филипо Гранди пред кореспонденти, откакто посети лагери на остров Лесбос, представен от Българска телеграфна агенция.

През последните месеци още веднъж набъбна броят на идващите от Турция мигранти и сега над 37 000 души са наблъскани в лагерите на егейските острови, превишавайки неведнъж техния потенциал.

Гранди сподели, че Гърция е най-засегната от мигрантската рецесия от страните по външните граници на Европейски Съюз, и моли за групово европейско решение за отбрана на малолетните бежанци и мигранти без компаньон.

" Много съм угрижен за децата, изключително за тези, които пътуват сами, те са най-изложени на принуждение и употреба ", сподели Гранди, който по-късно през днешния ден би трябвало да се срещне с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис.

Лагерът Мория на остров Лесбос е един от центровете, които би трябвало да бъдат затворени. Създаден за 3000 души, сега той приютява 15 000.

Правителството желае да реалокира към 20 000 души на континента до края на годината и чака новите центрове да бъдат подготвени до юли 2020 година По данни на гръцките управляващи сега в страната има над 80 000 мигранти и бежанци. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР