Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет

...
Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет
Коментари Харесай

Върховният комисар по правата на човека настоя за репатриране на близки на джихадисти

Върховният комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Мишел Бачелет настоя фамилиите на джихадисти, хванати или убити в Сирия и Ирак, ”да бъдат репартирани, в случай че не са подведени под отговорност за закононарушения ”.
От рухването през март на " халифата " на организацията " Ислямска страна ", интернационалната общественост е изправена пред казуса с репатрирането на фамилиите на джихадисти, хванати или убити в Сирия и Ирак, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Членовете на фамилиите би трябвало да бъдат репатрирани, в случай че не са подведени под отговорност за закононарушения ", съобщи Бачелет при откриването на 41-ата сесия на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида.

" Децата, по-конкретно, са обект на тежки нарушавания на правата им, в това число тези, които може би са били индоктринирани или вербувани за осъществяване на актове на принуждение. Първото основание би трябвало да бъде тяхната повторна акомодация, тяхната отбрана ", добави Бачелет.

Според комисаря, над 11 000 хипотетични членове на фамилии на бойци от ИД са арестувани в сирийския лагер Ал Хол, ръководен от кюрдските управляващи.
Детският фонд на Организация на обединените нации УНИЦЕФ счита, че в Сирия има 29 000 деца на задгранични бойци, като в Ирак се намират 20 000 от тях, сподели Бачелет и посочи, че множеството са под 12-годишна възраст.

" Задържането на лица, които не с обвинени в закононарушения, при липса на законова основа и постоянен самостоятелен правосъден надзор, е недопустимо ", посочи комисарят.
Тя насочи апел към страните да дават поданство на деца, родени от техни жители в зоните на спор, като уточни, че налагането на статут на лица без поданство във връзка с тях е " акт на свирепост ".

Бачелет сподели, че деца без поданство постоянно са лишени от обучение, от достъп до здравни грижи и други съществени детайли на достолепие ".

Към Комитета по правата на детето и Комитета против изтезанията са се обърнали възрастни французи, чиито внуци са арестувани в Сирия и Ирак, заяви Бачелет.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР