Върховният касационен съд (ВКС) решава дали да възобнови делото за

...
Върховният касационен съд (ВКС) решава дали да възобнови делото за
Коментари Харесай

Съдът решава дали да възобнови делото за смъртта на Чората

Върховният касационен съд (ВКС) взема решение дали да възобнови делото за гибелта на Ангел Димитров-Чората. Той умря по време на арест при полицейска интервенция „ Респект” в Благоевград през 2005 година, извършена по предписание на тогавашния вътрешен министър Румен Петков. За гибелта му бяха наказани на по 7 години петима някогашни служители на реда - тогавашният началник на БОП-Благоевград Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков.

Преди две седмици основният прокурор Сотир Цацаров изиска делото да бъде обновено. Сред причините му са, че няма данни за предумисъл, както и че не е открито кой какво е направил, с цел да аргументи гибелта на Димитров. Прокураутрата твърди, че въпреки Чората да е удрян след задържането му, това не е повода за задушаването, довело до гибелта му.

„ За да е осъществено ликвидиране при възможен предумисъл, е належащо деецът да е допускал настъпването на гибелта на потърпевшия и все пак да се е отнасял безразлично към този резултат. Конкретиката на сегашния проблем не сочи подсъдимите да са предвиждали или допускали като вероятен резултат на умишлено подхванатите дейности по задържане на потърпевшия настъпване на гибелта му в това число и като последица на упражнената за задачата мощ. Нанесените удари, въпреки и предизвикали забележителен брой телесни увреждания, нямат характерности на застрашаващи живота и не са могли даже и в цялост да причинят гибелта на Димитров”, написа в настояването на Цацаров.

Главният прокурор изиска и осъществяването на присъдите на петимата да бъде спряно и те да излязат от пандиза. Съдът отхвърли настояването му.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР