Върховният касационен съд (ВКС) поиска в сряда от Конституционния съд

...
Върховният касационен съд (ВКС) поиска в сряда от Конституционния съд
Коментари Харесай

ВКС иска Конституционният съд да отмени задължителното отстраняване на магистрати

Върховният касационен съд (ВКС) изиска в сряда от Конституционния съд (КС) да анулира текстовете от Закона за правосъдната власт (ЗСВ), които след последната му корекция регламентираха нови правила за премахване от служба на магистрати.

Става въпрос за смяната, предвиждаща съдии, прокурори и следователи да бъдат отстранявани от служба автоматизирано при покачване на обвиняване за осъществено закононарушение.

Срещу тази корекция се оповестиха няколко интернационалните съдийски организации, измежду които Европейската асоциация на съдиите, както и Консултативният съвет на европейските съдии, който е част от Съвета на Европа.

На собствен ред Върховен касационен съд декларира в настояването си до конституционалистите, че въпросните нови текстове от правосъдния закон " несъразмерно накърнява трудовите права на краткотрайно отстранения от служба арбитър, прокурор или следовател ".

Посочва още, че нормата не подсигурява рационален баланс сред отбраната на публичния интерес и правата на засегнатото лице и не позволява независима преценка на настояването за премахване от съответната гилдия на Висш съдебен съвет и на съда при обжалване на решението за премахване предвид на доказателствата по всеки обособен случай.

" Не планува диференциран метод, който да регистрира типа, спецификата, степента на социална заплаха на инкриминираното закононарушение, съответната служба на обвинения в органите на правосъдната власт и всички други условия, обуславящи действителната нужда от използването на насилствената административна мярка ", прибавя висшите съдии.

Според тях новият Закон за съдебната власт на процедура лишава от право на отбрана магистратите при иницииране на процедурата за краткотрайното им премахване. Така се накърнява правото им на труд " без ясни времеви параметри, като слага продължителността на рестриктивните мерки според от продължителността на наказателното гонене ".

Не на последно място новият правилник слага съдиите, прокурорите и следователите " в доста по-неблагоприятно състояние от всички останали обвинени лица ", които не са магистрати и не подлежат на наложително премахване от работа.

По тематиката първо излезе позицията на Венецианската комисия, която разгласи, че сходен закон води до накърняване на независимостта на съда. В този случай ръководещите реагираха относително бързо и трансформираха закона. Те взеха решение, че Висш съдебен съвет въпреки всичко " може " да не отстранява съдии автоматизирано, а би трябвало да преценя всеки случай поотделно. Въпреки това текстовете не престават да будят терзания. Една от аргументите е, че Висш съдебен съвет " може " да реши случая, без даже да изслуша засегнатия магистрат.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР